Какаото – вкусен източник на витамин D

01 януари 2019 г., 13:44
781

Shutterstock

През есента и зимата слънцето е оскъдно и много хора не си набавят достатъчно витамин D.  Учените откриха чудесен и вкусен източник на ценното вещество: какаото!

По нашите географски ширини повечето хора страдат от значителен недостиг на витамин D през зимата, понеже тялото произвежда по-голямата част от него, синтезирайки го директно от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Но тъй като по това време на годината не можем да прекарваме достатъчно време под светлината и топлината на слънчевите лъчи, трябва да разчитаме на други източници, за да си набавим необходимите дневни дози. Учените още спорят дали е целесъобразно да употребяваме витамин D под формата на таблетки, защото има данни, че в по-големи количества вреди на здравето. Нищо не пречи обаче да попълним запасите си от това ценно вещество с помощта на определени храни – както знаем, липсата му може да доведе до сериозни здравни проблеми: повишен риск от остеопороза, дихателни проблеми, рак и сърдечно-съдови заболявания. Поддържането на необходимото ниво укрепва имунитета, повишава ефективността на мозъка, увеличава издръжливостта, осигурява бодрост.

Какаовото масло и шоколадът са най-богати на витамин D2

Витамин D е от основно значение за човешкото тяло. Той се среща в два варианта: витамин D2 и D3. Витамин D3 се образува в човешката кожа под действието на слънчевите лъчи. Така се покриват 90 на сто от нуждите на организма. В идеалния случай човек приема остатъка чрез храната, например яйца или мазна риба. За да си осигурят достатъчни запаси от витамин D, хората трябва да посягат по-често и към млечните продукти, гъбите и авокадото. Сега изследователи от института "Макс Рубнер" и университета "Мартин Лутер" установиха, че какаото и какаовите изделия също съдържат значителни количества от това хранително вещество. Най-високо съдържание на витамин D2 имат какаовото масло и тъмният шоколад, а най-ниско – белият шоколад.

Как витаминn D попада в какаовото зърно

След ферментацията какаовите зърна се сушат. За целта се разстилат върху рогозки и се излагат на слънце за една-две седмици. Чрез слънчевата светлина зачатъкът на витамин D, най-вероятно произхождащ от безобидни гъби, се преобразува във витамин D2. За да провери идеята си, екипът учени анализира различни какаови продукти и какаов прах с помощта на модерния метод масспектрометрия. Резултатът: какаовите изделия са източник на D2, но съдържанието варира силно в зависимост от продукта. Докато черният шоколад има сравнително високо съдържание на витамин D2, то в белия шоколад се открива незначително количество. „Това потвърждава предположението ни, че именно какаото е източникът на витамин D2 “, заявяват изследователите.

Не е призив към масово угощение с шоколад!

Но базирайки се на откритието си, експертите в областта на храненето не препоръчват да се тъпчем с шоколад: „Би трябвало да се изядат огромни количества шоколад, за да се покрие потребността на организма от витамин D2. Заради високото му съдържание на захар и мазнини обаче това е крайно нездравословно“, заявяват авторите на изследването. Все пак няма да ви навреди, ако от време на време пиете горещо какао през студените есенни и зимни месеци и похапвате черен шоколад за настроение и бодрост!

Цветелина Велчева по материали от SUPERMED

Коментари