Как витаминn D попада в какаовото зърно

След ферментацията какаовите зърна се сушат. За целта се разстилат върху рогозки и се излагат на слънце за една-две седмици. Чрез слънчевата светлина зачатъкът на витамин D, най-вероятно произхождащ от безобидни гъби, се преобразува във витамин D2. За да провери идеята си, екипът учени анализира различни какаови продукти и какаов прах с помощта на модерния метод масспектрометрия. Резултатът: какаовите изделия са източник на D2, но съдържанието варира силно в зависимост от продукта. Докато черният шоколад има сравнително високо съдържание на витамин D2, то в белия шоколад се открива незначително количество. „Това потвърждава предположението ни, че именно какаото е източникът на витамин D2 “, заявяват изследователите.

Не е призив към масово угощение с шоколад!

Но базирайки се на откритието си, експертите в областта на храненето не препоръчват да се тъпчем с шоколад: „Би трябвало да се изядат огромни количества шоколад, за да се покрие потребността на организма от витамин D2. Заради високото му съдържание на захар и мазнини обаче това е крайно нездравословно“, заявяват авторите на изследването. Все пак няма да ви навреди, ако от време на време пиете горещо какао през студените есенни и зимни месеци и похапвате черен шоколад за настроение и бодрост!

Цветелина Велчева