По данни на Световната здравна организация повече от 420 милиона души по света имат диабет и се очаква този брой да нараства. Днес в България има около 500 000 души, които живеят с диабет. Наричат го “тихият убиец”, защото често хората не знаят, че страдат от него. Диабетът уврежда организма бавно, но почти безсимптомно за дълъг период от време.

За щастие има какво да се направи, за да се избегне отключването на диабет и природата помага.

Някои билки, витамини и минерали имат благоприятен антигликемичен ефект. Научете как съставките в новата добавка Глюкопил могат да ни помогнат да поддържаме нормални нива на кръвната захар.

Инсулинова резистентност, предиабет и диабет - каква е връзката?

Често се говори заедно за тези метаболитни състояния, защото са много свързани. Инсулиновата резистентност може да доведе до преддиабет, а той - до диабет тип 2. Повечето хора с преддиабет имат инсулинова резистентност.

Преддиабет означава, че нивата на кръвната захар в организма са по-високи от нормалното, но не са достигнали достатъчно високи нива, за диагностициране на диабет.

Преддиабетът и диабетът се появяват, когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, за да поддържа нормални нива на кръвната захар в организма.

Инсулиновата резистентност възниква, когато клетките в тялото не реагират добре на инсулина. Инсулинът е единственият хормон, който понижава нивото на кръвната захар и позволява на глюкозата да достигне клетките, където се използва за енергия. При това метаболитно състояние клетките в мускулите, телесните мазнини и черния дроб не реагират правилно на инсулина и организмът се нуждае от по-голямо количество от него.

Можем да имаме инсулинова резистентност, преди да сме отключили преддиабет, защото първоначално тялото ще се опита да компенсира инсулиновата резистентност. Панкреасът ще отделя повече инсулин, който помага за поддържане на нормални нива на кръвната захар. С течение на времето обаче жлезистият орган може да не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин, за да преодолее инсулиновата резистентност и това може да доведе до по-високи от нормалните нива на кръвната захар. Когато това се случи, говорим за преддиабет.

Натурални средства за регулиране на кръвната захар

Глюкопил е нова хранителна добавка, съставена за хората, които искат да поддържат нормални нива на кръвната си захар. Приема се 2 пъти на ден и е комбинация от растителни екстракти от гурмар, обикновен сминдух и бяла черница, обогатени с хром и витамини от група В за цялостна подкрепа на правилния метаболизъм на глюкозата.

Екстракт от листа на гурмар

Билката Gymnema Sylvester - Гурмар - е една от най-ефективните по отношение на състоянията, свързани с висока кръвна захар.

Гурмар на езика хинди означава „разрушител на захарта“.

Един от основните активни компоненти в това растение е гимнемната киселина. Когато се консумира преди сладка храна или напитка, тя блокира вкусовите рецептори за захар и потиска усещането за сладост, и така прави тези храни по-малко апетитни.

Gymnema sylvestre има антидиабетни свойства и се използва като добавка в комбинация с други лекарства за понижаване на кръвната захар.

Проучванията показват, че консумацията на 200–400 mg гимнемна киселина намалява чревната абсорбция на захарната глюкоза. Тоест, гурмарът има способността да блокира рецепторите в червата и по този начин да намали усвояването на захарта от храната.

Друго проучване сочи, че билката подобрява контрола на кръвната захар при хора с диабет тип 2, чрез понижаване на нивата на глюкозата в кръвта след хранене. Това води до намаляване на средните нива на кръвната захар с течение на времето и помага за редуциране на дългосрочните усложнения на диабета.

И още нещо! Билката стимулира производството на инсулин в панкреаса, насърчавайки регенерацията на островните клетки, произвеждащи хормона.

Екстракт от листа на Бяла черница

Екстрактът от листа на Бяла черница (Morus alba) допринася за нормалния метаболизъм на въглехидратите.

Веществата в бялата черница действат подобно на някои лекарства, използвани за диабет тип 2.

Те забавят разграждането на захарта в стомаха, така че тя да се абсорбира по-бавно в кръвта. Това помага на тялото да поддържа нивата на кръвната захар в здравословен диапазон.

Проучване с пациенти с диабет тип 2 сочи, че консумацията на екстракт от листа от черница в продължение на 3 месеца значително намалява нивата на кръвната захар след хранене.

Билката подобрява нивата на хемоглобин A1C (гликиран хемоглобин) - маркер, използван за измерване на дългосрочното регулиране на кръвната захар.

Друго проучване при здрави възрастни сочи, че съединение, изолирано от екстракт от листа на черница, подобрява регулирането на кръвната захар след 12 седмици.

Билката се прилага и при високи нива на холестерол, високо артериално налягане, обикновена настинка и много други състояния.

Семена от сминдух

Семената от сминдух съдържат вещества и фибри, които могат да възпрепятстват усвояването на въглехидратите и захарта от организма.

Те могат да помогнат за подобряване на начина, по който тялото използва захарта и да стимулират секрецията на инсулин.

Няколко проучвания подкрепят употребата на сминдух като ефективно лечение за понижаване на кръвната захар при хора с диабет тип 2 и контролиране на инсулиновата резистентност.

Хром

Редица клинични проучвания сочат, че ежедневното приемане на хром може да понижи кръвната захар и да подобри реакцията на организма към инсулин.

Едно от най-убедителните доказателства за положителното влияние на хрома за баланса на глюкозата в кръвта е голямо проучване с 62 000 души, според което вероятността за развитие на диабет при хора, които приемат добавка с хром е с 27% по-ниска.

Витамини В2, В6 и B12

Витамините от група В са ключови за цялостното ни здраве, но понякога хората с диабет тип 2 могат да бъдат изложени на риск от дефицит. Недостигът им в организма може да доведе до здравословни проблеми като анемия, увреждане на нервите, храносмилателни проблеми и кожни заболявания.

Витамин В12 е от съществено значение за поддържането на здрава нервна система и кръвни клетки. До 50% от хората с инсулинова резистентност и диабет тип 2, които приемат метформин, имат намалено усвояване на B12.

Научни изследвания показват, че приемът на витамини B2 и B6 може да намали риска от развитие на диабет тип 2.

Някои проучвания са установили, че тези, които консумират високи количества храни и добавки с Вит. B2, намаляват риска от диабет тип 2 с 10%, а хората, които приемат Вит. B6, имат 11% по-нисък риск от развитие на заболяването. Консумацията на Вит. B12 под формата на добавка също намалява риска от диабет тип 2.

Изводът

При инсулинова резистентност, преддиабет и диабет е важно да следим нивата на кръвната си захар и да ги поддържаме в здравословните граници.

Много традиционни лекарства спомагат за контрола на глюкозата в кръвта, а билковите терапии набират скорост в разработването на ефективни медикаменти.

Попитай своя лекар или фармацевт за новата хранителна добавка Глюкопил, с формула, която допринася за поддържането на нормални нива на кръвната захар и цялостна подкрепа на правилния метаболизъм на глюкозата.


Снимки:

https://www.shutterstock.com/image-vector/hand-person-diabetes-refusing-sugar-covering-2402061677

https://www.freepik.com/free-photo/man-harvest-pick-fresh-green-tea-leaves-high-land-tea-field-chiang-mai-thailand_4351255.htm#from_view=detail_alsolike

https://www.shutterstock.com/image-photo/close-woman-hands-using-lancet-on-674768716

https://www.shutterstock.com/image-photo/dried-herbs-spices-pepper-on-wooden-111143822