Канелата е една от най-широкоразпространените и добре познати подправки в кухнята. Леко пикантният ѝ вкус я прави подходяща за овкусяване както на десерти, така и на редица други ястия.

Може би вече знаеш, че освен вкусовите, в народната медицина ѝ се приписват и някои лечебни качества – според някои тя помага за регулирането на кръвната захар, а за други – може да предотврати развитие на Алцхаймер.

Но нещата не са толкова прости, канелата наистина има някои полезни свойства, но в определени случаи може и да навреди, ако не се внимава с количеството.

В тази статия ще разгледаме нещата малко по-подробно, за да придобием по-ясна представа за тази подправка и какво можем реално да очакваме от нея.

Видове канела

Както знаем, канелата се добива от дървесна кора и тъй като има няколко различни вида дървета, от чиято вътрешна кора може да се добива канела, тя също се разделя на видове. Сред тях най-широко разпространени са два вида – Касия и Цейлонска.

1. Касия

Това е по-евтиният и по-широко разпространен вид от двата и по етикет често се води просто „Канела“, затова може би името „Касия“ не ти звучи познато. Има силен, натрапчив, леко горчив вкус. Всъщност, това може би е именно вкусът на канела, за който се сещаш, когато става въпрос за нея.

Тя е подходяща за подправка и овкусяване на печени сладкиши и други тестени изделия. На места е позната и като сайгонска или коринте канела. Но и двете названия се отнасят до „Касия“. И въпреки широкото й разпространение, много хора не намират тази подрапвка за „истинска“ канела.

2. Цейлонска канела

Това е по-редкият, скъп и труднодостъпен вид канела. Нарича се още „истинска канела“, защото много хора не признават касията като такава. Цейлонската канела е с по-мек, приятен сладък вкус спрямо Касия.

Интересното е, че в миналото този вид канела е бил много по-широкоразпространен и достъпен в Европа, но с промяната на времената и търговските взаимоотношения между страните по света, постепенно Касия става по-разпрограненият вид и тук.

Що се отнася до външния вид – стрити под формата на прах двата вида трудно могат да се различат визуално, единствената по-ясна разлика е по-тъмният, наситен цвят на Касия. Но под формата на пръчици разликата е очевидна.

Причиците касия са цели парчета по-дебела навита кора, докато цейлонската канела на пръчици се състои от няколко по-тънки и по-меки слоя кора, навити заедно. Както и при праха, пръчиците на цейлонската канела също са по-бледи спрямо тези на касия.

Канела: хранителен състав

В 100 г мляна канела се съдържат:

247 калории | 4 г протеин | 80.6 г въглехидрати | 1.2 г мазнини

Съдържа минерали: желязо, калий, калций, магнезий, манган, селен, цинк, фосфор и др.

Съдържа витамини: вит.А, витамини от Б групата, Витамин C, Витамин K1, Витамин Е

Здравословни свойства на канелата

Канелата съдържа много вещества и съединения в състава си – полифеноли, антиоксиданти, както и някои уникални за нея химикали като цинемалдехид и канелена киселина, на които се преписват различни потенциални ползи за зравето.

Според някои изследвания канелата помага за регулиране нивата на кръвна захар при пациенти с диабет тип 2, като повишава приема на глюкоза, подобрява инсолиновия отговор в мастните и мускулните тъкани и подобрява синтена на гликоген.

Тези ефекти се приписват конкретно на цинемалдехида в канелата (това съединение се среща във всичките й видове).