Канелата – една от най-старите и широко използвани подправки в света – може да намали ефективността на някои лекарства, сочи ново изследване на учени от Университета в Мисисипи, цитирано от EurekAlert.

Според анализа на Националния център за изследване на природните продукти в САЩ съединение в канелата, наречено канелен алдехид, активира рецептори, които ускоряват метаболитното разграждане и изхвърляне на лекарствата от организма. Това може да доведе до понижаване на ефективността на предписани медикаменти при прекомерна консумация на канела.

„Големите количества хранителни добавки с канела могат да доведат до бързо елиминиране на лекарствата от тялото, което е предпоставка за намалена ефективност на терапията“, обяснява Шабана Хан, главен учен в изследователския екип.

Освен като подправка канелата има дълга история в традиционната медицина – използва се за регулиране на кръвната захар, подобряване здравето на сърцето и намаляване на възпаленията. Въпреки това точният механизъм на взаимодействие в човешкия организъм все още не е напълно изяснен, подчертават учените.

Според експертите умерената употреба на канела в храни и напитки – например поръсване върху капучино – е безопасна. Рисковете се увеличават при прием на силно концентрирани екстракти и хранителни добавки с канела, предупреждават авторите на проучването, публикувано в списание Food Chemistry: Molecular Sciences.

Важно е да се прави разлика между видовете канела. Например:

  • Касия (евтин сорт от Южен Китай), която най-често се предлага в магазините, съдържа високи нива на кумарин – вещество с антикоагулантни свойства, което може да бъде опасно за хора, приемащи лекарства за разреждане на кръвта.

  • Истинската цейлонска канела от Шри Ланка съдържа значително по-малко кумарин и носи по-малък риск от нежелани взаимодействия.

„Маслото от канела, което се използва локално като противогъбично или антибактериално средство, обикновено не предизвиква проблеми при взаимодействие с медикаменти“, уточнява Амар Читибойна, също част от изследователския екип.

„Необходими са още задълбочени изследвания, за да се разберат напълно потенциалните взаимодействия между билки като канелата и лекарствата“, допълва Бил Гърли, главен учен и съавтор на проучването.