Лекарство, което вече се използва за облекчаване на някои от болезнените симптоми на ревматоидния артрит, може да бъде ефективно и за спиране на развитието му в самото начало - потенциално спасявайки милиони хора от това изтощително състояние.

Въпросното лекарство е абатасепт и е част от проучване, създадено, за да се провери неговата ефективност и безопасност. То включва 213 пациенти с висок риск от развитие на ревматоиден артрит в бъдеще въз основа на ранни симптоми, като болки в ставите.

В рамките на клиничното изпитване (фаза 2b) 110 участници са избрани на случаен принцип да получават абатасепт, а 103 участници са получавали плацебо в продължение на една година, като след това напредъкът на доброволците е бил проследяван в продължение на още 12 месеца.

Резултатите са значими: след първата година 29% от плацебо групата са развили ревматоиден артрит в сравнение със само 6% от групата на абатасептa. След втората година тези показатели нарастват до 37% от плацебо групата и 25% от тази на абатасептa.

"Това е най-мащабното досега проучване за превенция на ревматоиден артрит и първото, което показва, че терапия, лицензирана за употреба при лечение на установен ревматоиден артрит, е ефективна и за предотвратяване на появата на заболяването при хора в риск", казва Андрю Коуп, ревматолог от Кралския колеж в Лондон, Великобритания, който е ръководител на проучването.

"Тези първоначални резултати биха могли да бъдат добра новина за хората, изложени на риск от артрит, тъй като показваме, че лекарството не само предотвратява появата на болестта по време на фазата на лечение, но може също така да облекчи симптоми като болка и умора."

Ревматоидният артрит се предизвиква от имунната система на организма, която атакува собствените му тъкани, а абтасептът действа, като потиска реакцията на Т-клетките, които играят ключова роля в имунната система.

Въпреки че резултатите са обещаващи и показват някои доказателства за траен ефект, ще са необходими допълнителни проучвания. Изследването е обхванало само две години, така че е възможно абтасептът само да забавя артрита, а не да го предотвратява.

"Данните показват, че може да е необходимо лечение с абатасепт след 12 месеца, за да се поддържа ефикасността във времето", пишат изследователите в публикувания си документ. "Предстои да бъде оценено периодичното прилагане през определени интервали от време."

Групата с абатасепт е изпитвала по-малко болка и възпаление и е получила по-високи резултати при измерванията на качеството на живот. Все пак си струва да се отбележи, че лекарството може да има леки странични ефекти, включително гадене и диария.

Ревматоидният артрит е хронично заболяване, което може да бъде много болезнено за страдащите от него - и макар че все още сме на ранен етап от това изследване, надеждата е, че абатасептът и подобни на него лекарства в крайна сметка биха могли да предотвратят повече страдания.

"Понастоящем няма лекарства, които да предотвратяват това потенциално инвалидизиращо заболяване", казва Коуп.

"Нашите следващи стъпки са да разберем по-подробно хората в риск, за да сме абсолютно сигурни, че тези, които са изложени на най-голям риск от развитие на ревматоиден артрит, получават лекарството."

Изследването е публикувано в The Lancet.

Източник: Science Alert