Италиано-полска експедиция е намерила останки от скелет на млада жена, която е страдала от ревматоиден артрит, в гробница в южноегипетската област Асуан, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. Проучването е част от “Археологически проект Асуан-Ком Омбо”. 

Това е първият открит досега случай на тази болест от времето на Древен Египет и един от най-старите в света. Ревматоидният артрит е описан клинично за първи път през 17 век. 

Изследването на скелета показва, че автоимунното заболяване е засегнало стави от двете страни на тялото - от дланите и стъпалата до китките, лактите, раменете и глезените, обясни директорът на Службата за антиките в Асуан Абдел Монейм Саид, пише БТА. Екипът търси и писмени записи за случаи на ревматоиден артрит, но до момента без успех, добави той. 

Главната цел на “Археологическия проект Асуан-Ком Омбо” е събирането на информация за здравното състояние на древните египтяни, най-вече от бедните слоеве на обществото, които са живели в граничните области на империята, в случая в най-южната й част. Археолозите изследват праисторически обекти в регионите Асуан и Нубия от 2005 г.

Едно от постиженията на проекта е установяването на първия случай на недостиг на витамин С (скорбут) при проучване на скелет на малко дете от прединстичната епоха, която продължава от около 3800 до 3500 г. пр.н.е.