Човешката кожа гъмжи от бактерии – и това е добре, защото здравата кожна флора предпазва от многобройни болести и се грижи за блестящ тен. Според най-новите изследвания дори кожни страдания като невродермит се повлияват благоприятно от бактериите.

Химикът Дейвид Уитлок е разработил продукта за кожа Mother Dirt (в буквален превод „Майка Мръсотия“). Той съдържа смес от живи микроорганизми, които произхождат от краварници, кокошарници и свинарници, твърди откривателят. Ученият уверява, че не се е къпал от 12 години, като вместо това се е пръскал два пъти дневно с коктейла от бактерии. Но въпреки това не се вмирисвал, защото бактериите прогонват микробите, отговорни за телесните секрети. Темата за козметиката на бактериална основа наелектризира целия бранш, защото междувременно се знае, че здравословната грижа за кожата включва стимулиране на бактериалната флора. Все пак се изисква революционно мислене, за да приемеш козметични продукти, с които да впръскаш или втриеш в кожата си бактерии. Свикнали сме да спазваме възможно най-строга хигиена, когато се отнася за грижата за кожата. И е разбираемо, че сред потребителите настава известен смут, когато изведнъж започват да им рекламират бактерии!

Но бактериите са изключително важни за нашата кожа – ако са правилните, разбира се. Външната ни обвивка разполага с ценна и богата на видове екосистема, в която живеят най-малко десет милиарда микроорганизъма. Тя е надежден щит срещу микробите, който обаче може да бъде пробит благодарение на всекидневните ни ритуали, свързани с миене и къпане. Според експертите водната струя на душа е в състояние да унищожи една трета от бактериите, от което страда и така наречената „киселинна мантия“. Наистина бактериите, които се крият в космените фоликули и гънките на кожата, възстановяват защитния й слой в рамките на няколко часа, но прибави ли се благоуханната пяна на шампоана, или вземаме ли душ повече от два пъти дневно, броят на изтребените бактерии се увеличава многократно.

Бактерийният слой най-вероятно ни предпазва и от хронични кожни болести. Има все повече доказателства, че при псориазис, акне или розацея балансът му е нарушен. Показателен е случаят с невродермита. Кожата на пациенти, засегнати от екзема, е населена от друг вид бактерии от здравата. Когато кожата сърби, лющи се и сълзи, най-често е намесена бактерията Staphylococcus aureus.

За лечение обикновено се използват антибиотици или дезинфектанти. Но така нерядко се слага началото на омагьосан кръг, защото антибиотиците действително намаляват (временно!) броя на вредните бактерии, но заедно с тях - и на полезните, необходими за трайното подобрение на засегнатата от невродермита кожа. Ето защо експертите постепенно узряха за идеята, че вместо да убиват бактериите, добри и лоши, по-ефикасно би било да стимулират благоприятните бактерии и така да предпазват кожата от инфекции и възпаления.

Едно съвсем ново изследване от май 2018 година дава окуражаващи резултати в тази насока. Американският учен Ян Милс провел следния експеримент: пренесъл бактерията Roseomonas mucosa, характерна за здравата кожа, върху кожата на десет пациенти с екзема. За целта те трябвало да пръскат болните места два пъти дневно с бактерията. След шест седмици състоянието на шест от подопитните лица значително се подобрило.  Още един интересен извод от изследването на Майлс е, че някои химични вещества, така наречените парабени, широко използвани в овлажняващи кремове и други продукти за грижа за кожата, потискат растежа на полезната бактерия Roseomonas mucosa. Според учените това означава, че подобни козметични средства могат да възпрепятстват формирането на естествена защита на кожата от екземи.

Лечението на кожни болести с помощта на бактерии е новата „гореща“ тема на изследванията и по всичко личи, че предлага ефективна и лишена от странични явления терапия.

Цветелина Велчева