От време на време хората в интернет откриват някой и друг любопитен факт за храната, който, уж, би трябвало да е всеизвестен. В края на краищата – учим се, докато сме живи, нали? Миналия месец на фокус бяха червеният пипер и бахарът, а сега е ред на добрия стар пармезан.

„Днес аз – човек на години - научих, че пармезанът се прави от стомаха на теленца и буквално ми иде да с разплача“, пише потребител в Twitter. „Явно ще трябва да стана изцяло веган“.

По традиция пармезанът се прави от краве мляко, отлежало най-малко 12 месеца в медни казани. Тук то се нагрява и към него се добавят други съставки като сурватка и сирище. Именно сирището не се харесва на веганите, вегетарианците и всички, които просто се отвращават от яденето на стомашни сокове на малки крави.

"Животинското сирище е ензим, който се получава от стомахa на неотбито теле (това може да включва телета или дори агнета и ярета)", пише Courtyard Dairy.

"На този етап от живота си те са консумирали само мляко, така че естественият ензим за коагулация на млякото (химозин) е наличен в големи количества. С напредването на възрастта количеството на химозина намалява и на негово място се появяват други ензими (тези, необходими за смилането на други храни)".

Химозинът помага за отделянето на твърдите частици от течността в млякото.

"При производството на сирене сирището помага за образуването на твърда извара и е от решаващо значение за намирането на правилната текстура на сиренето", обяснява Cheesmaker. За целта в някои рецепти се използва киселина или бактерии, произвеждащи киселина. Сиренарите обаче прибягват до помощта на  сирище, за да оформят по-добре крайния вкусов профил на сиренето.

Някои сиренари вече използват растително сирище, за да създават своите сирена, въпреки че повечето предпочитат да използват традиционните методи. Ето защо ако сте вегетарианци, винаги трябва проверявате от какво е направен пармезанът, преди да помолите сервитьора да поръси спагетите ви с него.

Източник: IFLScience