За заслужилия епикуреец е от първостепенно значение да знае как да извлече максималното удоволствие от всичко. Защо не и от мармалада на закуска? Професор Кристофър Смит, съдиректор на Манчестърския център за проучвания на храните, е отделил специално внимание на оптималната употреба на сладкото изкушение.

Оказало се, че мармаладът (особено този от портокалови корички, любим на англичаните) е най-сладък и ароматен, когато го мажем върху студена препечена филийка. Повечето от нас, които сме възпитани, че най-вкусна е топлата храна, бързаме да сколасаме, докато хлябът е още топъл от тостера. Грешка!

Идеалната температура се постига, когато оставим филийката да изстине за десет минути в добре проветрена стая, открил Смит, цитиран от в. "Дейли Мейл". "Първоначалната резистентна хрупкавост на студената филия предлага идеалния контраст за кадифения, мекичък мармалад. Свежите нотки на портокала експлодират върху небцето и освобождават ендорфини в мозъка." Звучи почти като любов!

Професор Смит е съставил и много точна рецепта за идеалната филия с мармалад.

Хлябът трябва да е бял и дебел 0,9 см. Поставете го в тостера за точно една минута при температура 220С.

След като го оставите да изстине 10 минути, трябва да размажете 7,1 г леко подсолено масло върху него. След това добавете 11,2 г първокачествен мармалад.

Размерът на плодовите парченца в мармалада също не е без значение. Единствено приемливите за Смит варианти трябва да са между 1,5 и 4 мм.

Ключът към рецептата е съотношението между дебелината на хляба, маслото и мармалада - то трябва да е 9:1:2.

Ако имате излишък от изследователски дух и търпение - пробвайте и ни пишете какъв е бил резултатът.