От средиземноморския зехтин до скандинавската риба изследователите внедряват цифрови технологии в основните отрасли на хранителната промишленост на Европа, за да се противопоставят на фалшивите продукти

От Али Джоунс

Полегатите хълмове на Умбрия разкриват идиличната картина на някои от най-добрите и най-стари маслинови горички в Италия. Сега тези стари насаждения помагат в борбата с измамите с храни — проблем, струващ ежегодно на ЕС между 8 и 12 милиарда евро.

Производителите на зехтин от Умбрия предоставят проби от своето знаменито непреработено маслиново масло на група финансирани от Съюза изследователи и експерти по храните, за да изпитват нови методи за удостоверяване на автентичността въз основа на ДНК с преносими средства, които ще подобрят защитата на отрасъла от измами и заблуди. 

„Изследването на ДНК създава прозрачен продукт“, казва д-р Стелиос Архондакис, главен изпълнителен директор на BioCoS, гръцко биотехнологично дружество, базирано в Крит. 

В основата е ДНК

Зехтинът екстра върджин е продукт с висока стойност, а това го прави привлекателна цел за измамници. Фалшифицирането може да включва разреждане на бутилките с по-нискокачествени масла, като например по-евтини видове маслинови масла или дори други растителни масла или невярно обозначаване на сорта или географския произход на продукта. 

Едно ефективно средство за спиране на тези практики би било много ценно за производителите на маслиново масло.

BioCoS се специализира в основани на ДНК решения за проследимост, чиято цел е борбата с измамите с храни и подобряването на прозрачността в хранително-вкусовата промишленост. „Ако знаете какво точно има в бутилката, не можете да добавяте или смесвате с нищо друго“, казва Архондакис.

Работата им е част от тригодишна финансирана от ЕС научноизследователска инициатива, наречена WATSON, която обединява 47 партньори в областта на научните изследвания и технологичното развитие от 20 държави във и извън ЕС.

Изграждане на доверие

Архондакис обяснява, че разработваният от тях метод въз основа на ДНК ще допълни други съществуващи тестове, ще подобри проследимостта и ще предостави на производителите на широка гама от хранителни продукти нов леснодостъпен инструмент за удостоверяване на автентичността на храните. 

„Нашата цел е да създадем достъпна, бърза и точна система за тестване на ДНК на място, която да може да се използва за бързо получаване на резултати навсякъде по веригата на доставки, с което потребността от лабораторно оборудване и специализирани умения се свежда до минимум.“

Има ползи и за потребителите. По-доброто тестване ще означава, че купувачите могат да бъдат сигурни, че получават това, за което плащат. То също така гарантира, че закупените продукти са произведени при високи стандарти за безопасност и устойчивост. 

Сигурност и проследимост

Тестът с ДНК ще определя генетичния профил на хранителния продукт. Тази информация ще бъде съхранявана чрез технологията на блокчейн, която е устойчива на манипулации и създава ефективно цифров регистър. 

Тези записи ще бъдат достъпни за заинтересованите страни, участващи в производството, транспорта и търговията на дребно с целевите хранителни продукти, както и за органите за безопасност на храните при необходимост. 

Освен на маслиновото масло изследователският екип на WATSON провежда пет пилотни изследвания в най-засегнатите от измами отрасли на европейската хранителна промишленост: мед (Испания), месо (Германия), млечни и зърнени продукти (Финландия), бяла риба (Норвегия) и вино (Португалия). 

Д-р Димитриос Аргиропулос е ръководител на лабораторията за цифрови технологии в Училището по биосистеми и хранителни технологии към Дъблинския университетски колеж, Ирландия, и отговаря за координирането на изследванията, провеждани от екипа на WATSON. Неговите изследвания са фокусирани върху устойчивите вериги за създаване на стойност в хранително-вкусовата промишленост, като има особен интерес към прилагането на интернет на нещата (IoT), сензорните технологии и изкуствения интелект в производството на храни. 

Той обяснява, че отделните предизвикателства, пред които е изправен всеки отрасъл, изискват отделни технически подходи. 

„Прилагаме различен подбор на технологии в зависимост от проблема, който искаме да решим“, казва той. 

Това би могло да означава използването на сензори на базата на ДНК или специализирани изображения за определяне на съставките, или устройства с IoT, които свързват хранителните продукти с интернет, за да проследяват автоматично произхода, движението, местоположението и дори температурата им на съхранение.

„Фокусираме се върху инструменти, които са с ниски разходи, когато е възможно, и са преносими по цялата верига за доставки на храни.“ 

Използване на технологиите за проследяване на виното

Ключов приоритет в Португалия е осигуряването на технологии, използващи сензори и интернет на нещата, за производителите на вино. Целта е осигуряването на възможност за проследяване на гроздето от точния участък в лозовите насаждения по целия му път в процеса на прибиране на реколтата и превоза до крайния производствен обект. 

Подобряването на проследимостта е мощно средство за възпиране на измамите с храни, като помага за затваряне на пролуките във веригата на доставки, които иначе организираната престъпност може да използва.

Данните от наблюдението по веригата на създаване на стойност с помощта на ИИ, ще осигурят система за ранно предупреждение, която може да сигнализира за нередности и да помогне за откриване на измамна дейност там, където се извършва, обяснява д-р Педро Мигел Карвальо, старши изследовател в Института за системи и компютърно инженерство, технологии и науки в Порто, Португалия.

„Например, ако камион, превозващ грозде, поеме по неочакван маршрут или спре на необичайно място, това може да бъде знак за опит за прихващане на гроздето“, казва той. 

Според Карвальо работата на изследователите в проекта WATSON е от решаващо значение, като се има предвид мащабът на измамите с вино в ЕС. Приблизителните изчисления сочат, че измамите с вино струват на спазващия изискванията винарски сектор 1,3 милиарда евро годишно, което е около 3 % от общата стойност на продажбите.

През 2020 г. в цяла Европа са конфискувани над 1 милион литра фалшиви алкохолни напитки, предимно вино, а през 2021 г. — над 1,7 милиона литра в целенасочени акции, водени от Европейската служба за борба с измамите като част от съвместни операции на Европол и Интерпол.

От фермата до телефона

Амбицията на създателите на много от прототипните технологии в процес на разработване е потребителите да могат да използват смартфоните си за сканиране на етикетите и достъп до данни за произхода и състава на продуктите под формата на „хранителен паспорт“.

Надеждата е, че когато работата на изследователите приключи през 2026 г., новите технологии ще бъдат възприети и използвани и в други държави и хранителни отрасли. 

Намаляването на възможността за измами ще помогне за създаването на справедлива, здравословна и екологосъобразна продоволствена система, както е предвидено в стратегията „От фермата до трапезата“ на ЕС.

„Разработените в проекта WATSON инструменти ще ни помогнат да изградим допълнителен слой на защита срещу измамите с храни, които могат сериозно да навредят както на веригите за доставки на храна, така и на околната среда“, казва Аргиропулос.

Изследванията в тази статия са финансирани от програма „Хоризонт“ на ЕС. Възгледите на интервюираните лица не отразяват непременно позицията на Европейската комисия.

​Тази статия е публикувана за пръв път в Horizon, списанието на ЕС за изследвания и иновации.

Повече информация: