6 продукта с незаслужено лоша репутация
3. Яйца
Яйцата също не заслужават лошата си репутация - дълго време се твърдеше, че заради високото си холестеролно съдържание те силно покачват нивото на „лошия“ (LDL) холестерол в кръвта и увеличават риска от сърдечни заболявания.
Но съдържанието на холестерол в храната не е сред съществените фактори, които допринасят за високия холестерол при повечето хора, а и изследвания, които не са установили никаква зависимост между консумацията на яйца и риска от сърдечни заболявания. Основният фактор за покачване на лошия холестерол са наситените мазнини. И докато яйцата имат високо съдържание на холестрол (184 милиграма в жълтъка), те са сравнително бедни на наситени мазнини - около 1.6 г в жълтъка.
4. Пържени храни
Макар да е вярно, че пърженето прави храната по-калорична, това не значи автоматично, че тя става по-вредна. Доколкото се пържи в естествено растително масло и се яде умерено, те не е по-малко здравословна. Мастноразтворимите витамини А, D, E и К, както и полезните за сърцето и предпазващи от рак каротиноиди - бета-каротин (в морковите), ликопен (в доматите), лутеин и зеаксантин (в тъмнозелените листни зеленчуци като спанак и лапад) имат нужда от мазнини, за да бъдат абсорбирани. Проблемът е в наситените и транс мастните киселини (тези мазнини най-често са твърди при стайна температура), които изоблистват в много пъжени храни и се свързват с по-висок риск от сърдечни заболявания.
5. Картофи
Картофите дълго време са набеждавани за високата кръвна захар, инсулиновата резистентност, наднорменото тегло и диабета тип 2. Скорошно изследване на учени от Харвардския университет направи връзка между консумацията на картофи и наднорменото тегло, обвинявайки за това покачването на глюкозата в кръвта. Но много други храни, например зърнените закуски, също причиняват такива резки покачвания и въпреки това се свързват с по-скоро с намаляване на теглото.