Звуците, от които се събуждате, биха могли да повлияят върху тонуса ви , показва ново изследване на публичния изследователски университет в Мелбърн RMIT, цитирано от MedicalXpress.

Със сигурност дразнещите и тревожни алармени тонове са сред причините да се чувстваме стресирани веднага след като отворим очи. Добрата новина е, че е възможен и обратния ефект - мелодичните аларми биха могли да подобрят нивата на бдителност.

Констатацията е от полза за хората, които трябва да влязат в работен ритъм веднага, след като се събудят, особени тези от тях, които работят на смени или пък естеството на работата им предполага спешни реакции или пък труд в продължителен интензивен режим.

Сутрешната умора е сериозен проблем в свят, който вече работи 24/7, казва д-р Стюарт Макфарлейн.

"Ако не се събудите по правилния начин, качеството на работата ви може да бъде влошено за дълъг период след това - до четири часа, което свързано с големи проблеми на работното място", казва Макфарлейн.

"Обикновено се предполага, че стряскащ алармен сигнал ще подобри бдителността, но нашите данни разкриха, че мелодичните аларми са ключов елемент в това да се събудите в по-бодро състояние. Това беше неочаквано откритие", допълва той.

"Все пак, необходими са повече изследвания, за да се разбере по-добре точното съчетание на мелодията и ритъма на тялото и какви са реалните последствия върху него от избраният от вас звук Това е особено важно за хора, които работят в опасни ситуации малко след като се събудят. Сред тях са медици, пожарникари или пилоти", уточнява Макфарлейн.

В проучването са участвали 50 доброволци, които са използвали специално разработено за целта онлайн приложение, което им дава възможност дистанционно да допринесат за изследването от собствения си дом.