След като надраснат юношеския интерес към съседското момиче, мъжете се оказват "биологично програмирани" да избягват привличането към съседската жена - поне според ново изследване на американски учени, цитирано от MedicalXpress.

Екип от университета на Мисури установява, че нивата на тестостерон при мъжете се понижават, когато общуват с партньорката на близък приятел.

Според учените това е биологичен механизъм, който предпазва мъжете, принадлежащи към една група от състоянието на непрекъснато съревнование.

"Нивата на тестостерон при мъжете по принцип се увеличават, когато общуват с потенциален сексуален партньор или с партньорките на враговете си. Нашето изследване предполага, че е еволюирало, осигурявайки ситуация, в която се зачитат стабилните връзки между приятелите", заявява антропологът Марк Флин.

Еволюционно мъжете, които са предавали доверието на приятелите си, застрашавайки стабилността на семействата, вероятно са застрашавали оцеляването на цели общности.

Една общност от мъже, които нямат доверие един на друг би била нестабилна и податлива на нападение и завоевание. Еволюционната цена на съмнителната репутация вероятно е натежала над печалбата от допълнителното потомство, което може да осигури жената на приятеля.

Предупреждение за опасността от изневярата може да бъде открито в мита за Камелот. Сър Ланселот предава Крал Артур, като прелъстява лейди Гуинивър. Скоро братството на рицарите на Кръглата маса се разпаднало и Камелот загинал. Разрушили се доверието, съюзът се разпада.