Публикуването на подробности около интимния ни живот е нещо, което психолозите наричат „диадични дисплеи“. При здрави диадични (диада – двойка) взаимоотношения всеки носи отговорност за поведението си, но и има възможност да поправи своите грешки и да си възвърне доверието, ако то е било нарушено в някакъв момент.

Някои хора държат личния си живот скрит от чуждите погледи и ще ви изброят много причини за това.

Други обаче държат да публикуват пред познати и непознати щастието с партньора си в очакване на коментари и лайкове. Психолозите откриват, че постепенно подобно поведение започва да прилича на зависимост.

Оказва се, че ако хората са щастливи с партньора си, е много вероятно да изберат за своя профилна снимка такава, на която са заедно с партньора си. Според учените обаче това би могло да бъде и знак за липса на самочувствие или ярка индивидуалност.

Според проучванията хората, които споделят интимния си живот онлайн, по-често съхраняват връзката си. Обяснението е, че се създава един паралелен виртуален свят, към който хората се привързват – нещо като романтична общност, в която са запечатани само най-хубавите моменти.

Друг извод на психолозите насочва към идеята, че тези хора имат нужда от чуждото одобрение. По някакъв начин „захранват“ чувствата си от коментарите на хората, от тяхното насърчаване, от комплиментите, които получават за снимката си. Сякаш имат нужда да видят партньора си в розова светлина – вероятно така, както го виждат някои от „приятелите“ ни в социалните мрежи.

Възможна причина е също нуждата да повдигнат самочувствието си. особено ако партньорът е добре изглеждащ, със сигурност би било приятно да чуем добри думи за него, като по този начин помогнем на себе си и се издигнем в очите на другите. Това обаче говори и за друго – че им липсва самоувереност и самочувствие.

Трябва да се прави ясно разграничение между действителност и измислица, между реалност и виртуалност. Ако на живо отношенията с партньора ви куцат, то трябва да потърсите решение на проблемите си, вместо да поддържате една приятна илюзия онлайн. Истинският живот е офлайн.

Цветелина Велчева