Вечерята невинаги е полезна за метаболизма, но пък е чудесна за социалното сближаване. Особено важна е в семейна среда.

Тя дава възможност на членовете на семейството да се сближат, да седнат заедно, да споделят, да поговорят, да обсъдят онова, което ги вълнува. Това е време, в което всеки може да забави темпото, да сподели деня си и да се наслади на компанията на близките си.

Семейните вечери също така дават възможност на родителите да създадат за децата си здравословни хранителни навици и поведение на масата. Споделената вечеря може да се отрази благоприятно за по-здравословните хранителни навици, тъй като домашно приготвените ястия често са по-хранителни от бързата храна или храната за вкъщи.

Освен това проучванията показват, че редовните семейни вечери могат да имат положително въздействие върху психичното здраве и благосъстоянието на децата. Децата, които се хранят редовно в семейството, обикновено имат по-добри академични постижения, демонстрират подобрени комуникативни умения и са много по-малко склонни да проявят агресивно или антисоциално поведение.

Като цяло семейните вечери предоставят ценна възможност за сближаване, общуване, споделяне и сплотяване в семейството.

Разбира се, всичко казано е валидно само при едно условие – няма телефони на масата и не работи телевизорът.

Говорете си, изслушвайте се, не изпускайте децата от опеката си, защото това може да бъдат ценни моменти, които никога повече да не се върнат.