Всички знаем, че това, което ядем, има голямо влияние върху нашето физическо и психично здраве. Но знаете ли, че има значение и кога ядем? И по-точно – кога какво ядем. Научните изследвания показват, че определени храни носят най-много ползи за здравето, когато се консумират в определено време на деня.

Тази инфографика на Bright Side илюстрира някои от най-важните правила, които помагат да се ориентираме кога храните са най-полезни.

Тъмен шоколад

  • Сутрин със закуската. Няколко парченца тъмен шоколад сутрин снабдяват организма с антиоксиданти, които забавят стареенето и са предпазват сърдечно-съдовата система.
  • Не за следобедна закуска. Ако ядете  повече от 25 тъмен шоколад на ден, тялото ви превръща остатъка в мастни депа.

Месо

  • На обяд. Месото е отличен източник на желязо, което помага жизненоважния кислород да достигне до клетките, органите и системите. Когато те са добре снабдени с кислород, имунната система функционира добре и умората намалява.
  • Не на вечеря. Месото се разгражда бавно – до 5 часа след ядене. Яденето на месо преди лягане натоварва храносмилателната система.

Ядки

  • На обяд. Шепа сурови ядки на обяд снабдява организма с така необходимите омега-3 мастни киселини. Те поддържат кръвоносните съдове във форма, регулират кръвното налягане и подобряват работата на мозъка.
  • Не на вечеря. Ядките са богати на мазнини и съответно калории, което лесно може да доведе до натрупване на килограми.