Всички знаем, че това, което ядем, има голямо влияние върху нашето физическо и психично здраве. Но знаете ли, че има значение и кога ядем? И по-точно – кога какво ядем. Научните изследвания показват, че определени храни носят най-много ползи за здравето, когато се консумират в определено време на деня.

Тази инфографика на Bright Side илюстрира някои от най-важните правила, които помагат да се ориентираме кога храните са най-полезни.

Тъмен шоколад

- Сутрин със закуската. Няколко парченца тъмен шоколад сутрин снабдяват организма с антиоксиданти, които забавят стареенето и са предпазват сърдечно-съдовата система.

- Не за следобедна закуска. Ако ядете  повече от 25 тъмен шоколад на ден, тялото ви превръща остатъка в мастни депа.

Месо

- На обяд. Месото е отличен източник на желязо, което помага жизненоважния кислород да достигне до клетките, органите и системите. Когато те са добре снабдени с кислород, имунната система функционира добре и умората намалява.

- Не на вечеря. Месото се разгражда бавно – до 5 часа след ядене. Яденето на месо преди лягане натоварва храносмилателната система.

Ядки

- На обяд. Шепа сурови ядки на обяд снабдява организма с така необходимите омега-3 мастни киселини. Те поддържат кръвоносните съдове във форма, регулират кръвното налягане и подобряват работата на мозъка.

- Не на вечеря. Ядките са богати на мазнини и съответно калории, което лесно може да доведе до натрупване на килограми.

Портокали

- За следобедна закуска. Портокалите подобряват функциите на храносмилателната система, имат цялостен тонизиращ ефект върху тялото и ускоряват метаболизма.

- Не рано сутрин. Портокалите на гладен стомах веднага след събуждане могат да доведат до алергични реакции и да раздразнят стомаха, което увеличава риска от гастрит.

Макаронени изделия

- Закуска и обяд. Макаронените изделия са богати на фибри, които помагат за прочистването на токсините от тялото. Те е с нисък гликемичен индекс (40), което намалява риска от диабет тип 2.

- Не на вечеря. Често сервирани с месо, макаронените ястия са висококалорични. За вечеря е по-добре да се консумират нискокалорични ястия, които са богати на хранителни вещества. (Например зеленчуци.)

Тиквички

- На вечеря. Тиквичките са отличен източник на фибри, които прочитват чревния тракт, дори на обяд да сте хапнали нещо по-тежко на крак.

- Не на закуска. Сутрин организмът страда от обезводняване. Тиквичките имат диуретичен ефект, което може да допринесе за дехидратацията. (Същото важи за кафето).