Известно е, че малките промени в поведението могат да доведат до забележителни разлики в типа и количеството на храната, която ядем. Ново изследване го потвърждава, като определя един от най-ефективните навици за намаляване на количеството консумирана храна.

Проучването, дело на специалисти от Университета на Пенсилвания, САЩ, е публикувано през юни 2016 г. в Journal of Marketing Research. Учените открили, че корпоративните служители и студентите, които обядват в столовата, ядат по-здравословно и с по-малко калории, когато са поръчали ястията си предварително, и по-обилно и калорично, когато избират на момента.

Предишни изследвания са установили, че децата в началното училище избират по-здравословни храни и повече плодове и зеленчуци, когато избират обедното си меню по-рано през деня, докато още са в класната стая. Проучване от 2010 г. установява, че колкото по-дълго е времето между поръчката онлайн и доставката на хранителни продукти от магазина, толкова повече здравословни неща (например зеленчуци) поръчват хората.

Изследователите от Университета на Пенсилвания твърдят, че упражняваме по-добър самоконтрол, когато взимаме решения за бъдещето, а не, когато ги правим на място. Те откриват, че когато участниците поръчват обяда си няколко часа предварително, когато още не са гладни, те правят по-здравословни избори. Когато ядат само предварително поръчаната храна, консумират с по 100 калории по-малко.

Това означава, че да подбирате храната си предварително, за предпочитане по време, когато не сте гладни, е ефективна стратегия за ограничаване на калориите и здравословен навик, който си струва да се усвои.

Някои от класическите правила, които диетолозите от десетилетия споделят съвпада с този подход: „Не пазарувайте, когато сте гладни!“. Както и „Направете си списък вкъщи и се придържайте към него в магазина.“

Ако често се храните навън или поръчвате храна онлайн, този съвет е все така валиден – планирайте предварително къде, какво и колко ще ядете. Този полезен навик ще се отрази не само на фигурата, но и на портфейла ви.