Ако искате да подобрите здравето си или да отслабнете, първото на което трябва да обърнете внимание, е метаболизмът. Той има огромно влияние върху това как клетките ни се снабдяват с енергия. Проблемите с метаболизма обикновено водят до наднормено тегло.

Bright Side представя списък от здравословни навици, които помагат за поддържане на метаболизма.

Яжте в един и същи часове

Тялото ни е умно. То очаква да го храните по определено време, затова използва по-голямата част от енергията си до това време, знаейки, че скоро ще се зареди отново. Но ако графикът ви на хранене е нередовен, то започва да съхранява енергията, вместо да я използва, защото не може да е сигурно кога ще получи отново. Яденето на всеки 3-4 часа ще помогне на организма ви да привикне да оползотворява запасите си от енергия.

Пийте повече течности

Приемът на достатъчно течности допринася за по-добра обмяна на веществата. Когато тялото е лишено от вода, то изгаря по-малко калории. Също така, черният дроб се концентрира върху възстановяването на водния запас и не обръща толкова внимание на изгарянето на мазнините. Ето защо трябва да пиете повече течности. Ако не сте свикнали да пиете много вода, пийте чай. Зеленият чай е особено подходящ.

Консумирайте млечни продукти

Млякото е богато на хранителни вещества, които помагат за изгарянето на мазнините и изграждането на мускулите. Например калцият, който се съдържа в млечните продукти играе значителна роля при обмяната на веществата.

Бъдете активни

Всякакъв вид физическа активност – било то бягане, ходене, танци или упражнения в салона, допринася за по-бърз метаболизъм. Силовите упражнения са най-ефективни, защото засилват растежа на мускулна тъкан. Мускулите имат нужда от енергия, дори когато сме в покой. Ето защо най-добрият начин да ускорите метаболизма е да укрепнете мускулите.

Ставайте рано

Слънчевата светлина също оказва влияние върху метаболизма. Сутрешното слънце помага на организма да регулира биологичните процеси, които зависят от смяната на нощ и ден, което пък от своя страна е от жизненоважно значение за разхода ви на енергия.

Не изключвайте въглехидратите

Не се претоварвайте с диети, които ви карат да пренебрегвате въглехидратите. За да може правилно да синтезира серотонин, организмът ви има нужда от значително количество въглехидрати. Липсата на въглехидрати може да има отрицателен ефект върху мозъчната дейност и е стресираща за организма. Да, може да сваляте килограми, но заради загуба на течности, а не на мазнини.

Не похапвайте между храненията

Ако сте фен на чипса, сандвичите и сладкишите, трябва да сте наясно с факта, че честото похапване забавя метаболизма ви. Енергията, която получаваме от храната, обикновено е достатъчна за 3 или 4 часа. След това тялото ви започва да си набавя енергия чрез изгаряне на собствената си мазнина. Постоянното похапване пречи за изгарянето на мазнините и води до наднормено тегло.

Използвайте йодирана сол

В момента модата e да се яде всичко друго, но не и стандартната, трапезна, йодирана сол. А тя е един от основните източници на йод. Недостигът на йод е вреден за щитовидната жлеза и има вредно въздействие върху метаболизма.

Яжте био храни

Индустриално отгледаните храни съдържат множество добавки, животните са погълнали стабилно количество антибиотици и хормони на растежа, растенията – синтетични торове и пестициди. Не звучи изкусително, нали? Но за съжаление повечето неща, с които се храним, са така произведени. Има смисъл да подбирате по-доброто.

Набавяйте си нужното желязо

Липсата на желязо води до липса на кислород в мускулите, което, разбира се, е вредно. Ако в менюто ви липсва желязо, яжте повече месо – или ябълки.

Избягвайте стреса

Повечето проблеми с метаболизма идват от неспособността ни да се справяме със стреса. Когато сме често под стрес, щитовната ни жлеза забавя метаболизма и килограмите започват да се трупат.

Грижете се за здравето си.