Когато се споменава за измяна, обикновено си представяме физическа изневяра. Но кое точно се смята за емоционална измяна? Психологът д-р Кели Рабенстейн Донахю твърди, че емоционална измяна е не само когато партньорът/партньорката споделя емоциите си с други хора, но и когато системно посвещава време, внимание и симпатия на друг човек, вместо да ги влага в собствената си връзка, когато отношенията вече не отговарят на определението романтични.

Така например едно близко приятелство също би могло да се смята за емоционална измяна. Д-р Рабенстейн Донахю препоръчва да разгледате внимателно връзката си, за да установите дали такава измяна е налице. Ако откриете някаква липса или просто нещо не ви достига в прекараното заедно време, в доверието помежду ви или в секса, тогава е много вероятно партньорът/партньорката да ви изневерява физически или емоционално. Логично възниква въпросът дали флиртът също е емоционална измяна, защото в този случай подарявате вниманието си на трети човек. Тук е важно да се замислите колко често се случва, води ли до секс или по-нататъшна комуникация и дали партньорът/партньорката ви харчи пари за този трети човек (например дали го води по заведения или го черпи с питиета). Ако това не е така, значи става дума за безобидно флиртуване. Като цяло и д-р Рабенстейн Донахю, и секс терапевтът д-р Каролина Патаки са единодушни, че въпросът дали флиртът минава за емоционална измяна е твърде субективен. Най-важният фактор, който трябва да се вземе предвид, е дали такъв флирт ви дразни и пречи на взаимоотношенията ви. Ако се чувствате засегнати от флиртуването или общуването на партньора / партньорката ви с третото лице и ако е нещо, което той/тя крие от вас, тогава според д-р Патаки определено става дума за емоционална измяна.

Ето по какво ще познаете емоционалната измяна

Преди емоционалната измяна е можела да се разпознае по-лесно. Днес има много повече комуникационни средства – текстови съобщения, имейли, приложения за запознанства и т.н.  - и за съжаление благодарение на този технологичен напредък е по-просто от всякога да извършиш емоционална измяна. В края на краищата другият човек е само на един клик разстояние. На този фон дистанцията е най-издайническият знак за такъв вид измяна. Партньори, които мамят (все едно по какъв начин), са склонни в даден момент да се отчуждят. Така може лесно да попаднете по следите на изневярата – ако например прикрива с ръка телефона си, когато получава есемеси, или се изнервя, когато се опитате да прочетете имейл на лаптопа му. Друг признак за емоционална измяна е, ако той/тя заема отбранителна позиция, когато го/я попитате за някой нов колега, приятел или дори последовател в социалните медии. Изразите ли съмненията си, той/тя започва да защитава връзката си с третия човек и дори ви обвинява, че ревнувате, казва д-р Патаки. Разбира се, това не означава, че той/тя трябва да се „разприятели“ с човека, който ви е неприятен. Но той/тя е длъжен да аргументира защитата си, като се старае да не засяга чувствата ви. 

Как да подходите към темата

Важно е да изразите открито опасенията си, например като зададете на партньора/ партньорката си въпроса: „Щастлив/а ли си с мен?“ Освен това му/й кажете, че сте забелязали някакво дистанциране или промяна в отношенията ви. Във всяка връзка е различно, но обикновено директният въпрос е най-ефективен. Ако все пак предпочитате заобиколния начин, може отначало да изразите съмнение относно новия реален или виртуален приятел и едва след това да попитате защо е толкова важно за него/нея да поддържа контакт с този човек. И макар че отговорите на тези въпроси може да се окажат болезнени, те ще ви ориентират на какъв етап се намирате във връзката си и какво трябва да предприемете, за да я подобрите.