На неверниците може и да им се носи лоша слава, но ново изследване показва, че женените хора, които имат афери, често се чувстват добре от изневярата си и рядко изпитват вина. Още по-изненадващо е, че авторите на изследването са установили, че изневярата обикновено не е мотивирана от липса на любов към съпруга или нещастие в брака и че хойкането невинаги води до проблеми във връзката.

Изследователите са анкетирали около 2000 регистрирани потребители на Ashley Madison - уебсайт, който свързва женени хора, които искат да изневеряват. След като анализират отговорите на участниците относно състоянието на брака им, мотивацията им за изневяра и цялостното им удовлетворение от живота, авторите откриват някои изненадващи тенденции.

"Хората имат разнообразни мотиви да изневеряват", обяснява авторът на изследването Дилън Селтерман. "Понякога те ще изневерят дори ако отношенията им са доста добри. Тук не виждаме солидни доказателства, че изневерите на хората са свързани с по-ниско качество на връзката или по-ниско удовлетворение от живота."

Любопитно е, че изневеряващите съобщават за висока степен на любов към съпруга/съпругата си и рядко посочват проблеми като гняв или липса на ангажираност към половинката си като основна причина да влязат в леглото на друг човек. Въпреки това около половината от участниците заявяват, че не са сексуално активни с партньора си, и определят липсата на сексуално удовлетворение като основна мотивация за изневярата си.

Желанието за независимост и по-голямо сексуално разнообразие също се открояват като мотивиращи фактори, а повечето респонденти съобщават за високи нива на удовлетвореност от извънбрачните си връзки. 

"В популярните медии, телевизионни предавания, филми и книги, хората, които имат връзки, изпитват силна морална вина, а ние не виждаме това в тази извадка от участници", казва Селтерман. "Оценките за удовлетвореност от аферите са високи - сексуална удовлетвореност и емоционална удовлетвореност. Чувството на съжаление беше ниско. Тези резултати очертават една по-сложна картина на изневярата в сравнение с това, което си мислехме, че знаем."

Резултатите също така показват, че участието в „извънкласни дейности“ не е свързано с влошаване на качеството на връзката със съпруга/съпругата. Авторите обаче посочват, че преобладаващата част от респондентите са били мъже на средна възраст и не е ясно дали тази задоволеност се споделя от жените или несемейните хора, които имат връзки.

В изследването не са включени и партньорите на участниците, така че не може да се каже дали измамените са съгласни с коментарите на неверните си съпрузи.

Въпреки това Селтерман казва, че "изводът за мен е, че поддържането на моногамия или сексуална ексклузивност, при това през целия живот на хората, е много, много трудно".

"Хората просто предполагат, че партньорите им ще бъдат напълно удовлетворени от секса с един човек през следващите 50 години от живота си, но много хора се провалят в това."

Изследването е публикувано в Archives of Sexual Behavior.

Източник: IFLScience