Котките са си спечелили репутацията (донякъде заслужено, донякъде не) на трудни за разчитане същества. Изглежда обаче вината до голяма степен е наша. Според ново изследване нашите пухкави приятели правят множество лицеви изражения, посредством които комуникират. Просто едва 13 процента от хората могат да ги разпознават.

Изследователите, публикували своя научен труд в Animal Welfare, са подканили 6329 души да гледат 20 видеоклипа с котки и да се фокусират върху лицата им. Впоследствие хората е трябвало да преценят дали животинчетата са се чувствали добре, зле или неутрално. Едва 13 процента се справят добре и познават състоянието на 15 от 20 котки. Интересното в случая е, че жените се оказват по-добри от мъжете в разпознаването на лицевите изражения на котките. Забелязва се и разлика в поколенията – младите разчитат животинките по-добре от по-старите хора.Снимка: ajlatan / Shutterstock

„Фактът, че жените показват по-добри резултати от мъжете, е консистентен с предишните изследвания, според които жените са по-добри в разкодирането на невербалните изрази на емоции – и при хората, и при кучетата“, казва проф. Джорджия Мейсън, съавтор на изследването от Университета на Гуелпх.

Хората, които работят с котки в професионално отношение (например ветеринари), са показали по-добри резултати. Изненадващото в случая обаче е, че онези, които гледат подобно животинче вкъщи (или просто обичат писаните), нямат предимства пред останалите. Като цяло положителните лицеви изражения се разпознават по-лесно от отрицателните.

Снимка: Bogdan Sonjachnyj / Shutterstock

Изследването открива също така, че разчитането на лицевите изражения на котките не е нещо, с което човек се ражда. Това е умение, което се усвоява. Хората могат да бъдат обучени да разбират своите котки или кучета по-добре.

„Важно е да можем да го правим, тъй като спомага за заздравяването на връзката между стопаните и котките“ и подобрява тяхното благосъстояние, коментира проф. Лий Нийл, съавтор на проучването от Университета на Гуелпх.

Източник: IFLScience