Да имаш домашен любимец е голяма отговорност, която не се ограничава до храненето и разхождането. Първото нещо, което трябва да направите, е да обезопасите дома си. Някои ежедневни продукти, които консумирате и използвате, могат да се окажат опасни за домашния ви любимец.

10. Пица

Някои добавки към пицата са опасни за домашните любимци, особено сосовете, кашкавалът, лукът и чесънът. Високото съдържание на лактоза е вредно за животното. Твърде многото сол в пицата е друга опасност, която може да бъде фатална за вашия домашен любимец.

9. Лекарства

Аптечката винаги трябва да се държи далеч от нашите четириноги другари. Всяко лекарство, съдържащо ацетаминофен, като парацетамол и други, е опасно. Това лекарство причинява увреждане на черния дроб при кучетата или анемия при котките и последиците могат да бъдат фатални.

Съвет: Съхранявайте хапчетата във винтови буркани. Ако изпуснете лекарство на пода, побързайте да го откриете, преди вашият домашен любимец да го направи.

8. Шоколад, кафе, кофеин

Чаша кафе и шоколад може да са жизненоважни за началото на деня ви, но да се окажат фатални за вашия домашен любимец. Тези продукти съдържат вещество, отровно за домашните любимци, наречено метилксантин (съдържа се в какаовите семена). Поглъщането му може да предизвика задух, повръщане, конвулсии и дори смърт. Ако забележите някои от тези симптоми или подозирате, че вашият домашен любимец е ял шоколад, побързайте да го заведете на ветеринарен лекар.

7. Грозде и стафиди

Дори няколко гроздови зърна могат да предизвикат треперене, повръщане, бъбречна недостатъчност и летаргия.

Съвет: Съхранявайте опасните храни в контейнери или достатъчно високо, за да не може да ги достигне кучето. Уверете се, че вашите гости също знаят правилата.