10-те най-опасни неща за домашния любимец из къщата

01 септември 2019 г., 22:10
2233

Внимавайте с шкафовете, които може да отваря сам. Снимка: Shutterstock

Да имаш домашен любимец е голяма отговорност, която не се ограничава до храненето и разхождането. Първото нещо, което трябва да направите, е да обезопасите дома си. Някои ежедневни продукти, които консумирате и използвате, могат да се окажат опасни за домашния ви любимец.

10. Пица

Някои добавки към пицата са опасни за домашните любимци, особено сосовете, кашкавалът, лукът и чесънът. Високото съдържание на лактоза е вредно за животното. Твърде многото сол в пицата е друга опасност, която може да бъде фатална за вашия домашен любимец.

9. Лекарства

Аптечката винаги трябва да се държи далеч от нашите четириноги другари. Всяко лекарство, съдържащо ацетаминофен, като парацетамол и други, е опасно. Това лекарство причинява увреждане на черния дроб при кучетата или анемия при котките и последиците могат да бъдат фатални.

Съвет: Съхранявайте хапчетата във винтови буркани. Ако изпуснете лекарство на пода, побързайте да го откриете, преди вашият домашен любимец да го направи.

8. Шоколад, кафе, кофеин

Чаша кафе и шоколад може да са жизненоважни за началото на деня ви, но да се окажат фатални за вашия домашен любимец. Тези продукти съдържат вещество, отровно за домашните любимци, наречено метилксантин (съдържа се в какаовите семена). Поглъщането му може да предизвика задух, повръщане, конвулсии и дори смърт. Ако забележите някои от тези симптоми или подозирате, че вашият домашен любимец е ял шоколад, побързайте да го заведете на ветеринарен лекар.

7. Грозде и стафиди

Дори няколко гроздови зърна могат да предизвикат треперене, повръщане, бъбречна недостатъчност и летаргия.

Съвет: Съхранявайте опасните храни в контейнери или достатъчно високо, за да не може да ги достигне кучето. Уверете се, че вашите гости също знаят правилата.

6. Алкохол

Ако обичате вашия домашен любимец, уверете се, че алкохолът е далеч от него. Той уврежда черния дроб и бъбреците, което води до анормална кръвна киселинност, намалена координация, в най-лошите случаи сърдечна недостатъчност, кома и смърт.

5. Лук и чесън

Дръжте и тези продукти далеч от домашния любимец. Те могат да причинят стомашно-чревни раздразнения и анемия.

4. Инсектициди

Да държите насекомите далеч от дома е чудесно, но не за сметка на здравето на вашия домашен любимец. Химикалите, които се съдържат в инсектицидите, са токсични за домашните любимци и могат да доведат до припадъци, хронична анорексия и мускулна слабост. Има специални препарати, които са безопасни за употреба в присъствието на домашните любимци.

3. Монети и дребни метални предмети

Някои монети могат да бъдат погълнати без да предизвикат сериозни щети, но не и цинковите. Цинкът се разтваря в стомаха и се абсорбира в кръвообращението, което води до увреждане на черния дроб и бъбречна или сърдечна недостатъчност.

Съвет: Ако подозирате, че вашият домашен любимец е изял нещо, което съдържа цинк, не се опитвайте да го накарате да повърне или да му дадете да пие нещо. Свържете се незабавно с ветеринарния лекар.

2. Перилни препарати

Повечето детергенти се състоят от химикали, които могат да доведат до изобилно слюноотделяне, повръщане и задушаване. Най-голямата опасност се крие в еднократните продукти за пране, които миришат добре и изглеждат като играчка, която вашият домашен любимец лесно може да захапе и погълне.

1. Продукти за „пролетно почистване“

Научете този списък наизуст: препарати за почистване на фурна, концентрирани почистващи препарати за тоалетни чинии, химикали за миене на съдове и химикали за басейни. Тези продукти могат да причинят химически изгаряния, ако се погълнат или попаднат върху кожата и козината. Съвет: Всеки шкаф, който съдържа тези продукти, трябва да бъде защитен от домашни любимци, за да стопира разузнавателните им импулси.

Коментари