Ново изследване показва защо хората, при които нивата на кръвната захар падат рязко няколко часа след хранене, са постоянно гладни и консумират стотици калории над нормата в рамките на деня.

Проучването, публикувано на 12 април 2021-ва в Nature Metabolism, е дело на PREDICT – най-голямата хранителна изследователска програма в света, която проучва реакцията на хората към храната в реални условия, на изследователи от Кралския колеж в Лондон, както и на здравната научна компания ZOE (включваща учени от Харвардското медицинско училище, Масачузетската обща болница, Нотингамския университет и др.). То отговаря на въпроса защо някои хора изпитват затруднение да отслабнат дори и в случаите, в които са подложени на диети, контролиращи калорийния прием, и подчертават колко важно е да отчитаме индивидуалния човешки метаболизъм, когато става дума за диета и здраве.

Изследователският екип е събрал подробни данни за нивата на кръвната захар и други здравни маркери на 1070 души след консумацията на стандартизирана закуска и свободно избрани ястия в рамките на 2-седмичен период (т.е. общо над 8000 закуски и 70 000 ястия). Стандартните закуски са представлявали мъфини, съдържащи едно и също количество калории, но вариращи по отношение на своя състав (т.е. различни въглехидрати, протеини, мазнини и фибри). Участниците също така са били снабдени и с орален глюкозотолерантен тест, с помощта на който са измервали в каква степен тялото им обработва захарите.

Нивата на кръвната захар е била наблюдавана постоянно със специални сензори в рамките на изследването. Участниците са били снабдени и с носими устройства, следящи тяхната активност и сън. Освен това са записвали и нивата на глад и будност посредством приложение за смартфони, както и кога точно (и какво) ядат в рамките на деня.

Предишни проучвания, анализиращи кръвната захар след хранене, се фокусират върху начина, по който нивата ѝ се покачват и спадат в рамките на първите два часа след храненето (т.е. това е т.нар. пик на кръвна захар). След като анализират данните обаче, екипът от PREDICT забелязва, че при някои хора се наблюдава значителен „захарен спад“ 2-4 часа след първоначалния пик. При тях нивата на кръвната захар падат рязко под нормалното, преди да се покачат отново.

При тези хора гладът е бил с 9 процента по-висок, те са чакали приблизително половин час по-малко, преди да посегнат към следващото ястие, отколкото хората с по-малък спад в нивата на кръвната захар (въпреки че са яли на практика едни и същи неща).

Хората с по-голям спад на кръвната захар са приемали и 75 калории повече в рамките на 3-4 часа след закуска и около 312 калории повече в рамките на деня от останалите хора. Подобен модел би могъл да обясни потенциално надебеляване с 9 кг в рамките на година.

„От доста време насам се предполагаше, че нивата на кръвната захар играят важна роля в контролирането на глада, но резултатите от предишните изследвания бяха неубедителни – казва д-р Сара Бери от Кралския колеж в Лондон. – Сега ние показахме, че захарните спадове са по-добри предиктори на глада и на последващия калориен прием от първоначалния пик в кръвната захар след ядене. Това от своя страна променя начина, по който гледаме на взаимоотношението между нивата на кръвната захар и храната, която ядем.“

„Много хора изпитват затруднения да отслабнат и да задържат теглото си, а само няколко допълнителни калории на ден биха могли да доведат до наддаване на няколко килограма в рамките на година – казва проф. Ана Валдес от Медицинското училище към Нотингамския университет. – Нашето откритие, че мащабът на захарните спадове след ядене оказва огромно влияние върху глада и апетита, би могло да помогне на хората да разберат и да контролират по-добре своето тегло и здраве в дългосрочен план.“

Като сравняват консумацията на едни и същи тестови ястия, учените откриват и големи вариации в кръвната захар при хората. Те също така не се натъкват на връзка между възрастта, теглото или индекса на телесната маса (BMI) с това дали спадовете на кръвната захар са по-малки ли по-големи (макар че при мъжете се наблюдава малко по-големи спадове, отколкото при жените).

Открити са и известни вариации в мащаба на спадовете при различните хора, породени от консумацията на едни и същи ястия в различни дни, което подсказва, че индивидуалният метаболизъм, както и ежедневните ефекти от избора на храна и нивото на активност, също влияят на това дали ще изпитвате малък или голям спад в кръвната захар.

Подборът на правилната храна, която да пасне на вашата уникална биология, би могъл да ви помогне да се чувствате по-сити и за по-дълго и съответно – да се храните по-малко като цяло.

Източник: Medical Xpress