Ако лятната отпуска ви предстои, още не е късно да внесете някои подобрения във фигурата си. Нужно е само да задействате хормоните, стимулиращи отслабването. Ето кои храни трябва незабавно да включите в менюто си, за да постигнете заветната цел.

1. Пълнозърнестите предотвратяват атаките на вълчи глад

Не е тайна, че в сравнение с продуктите от бяло брашно, пълнозърнестите помагат за отслабването. Но питали ли сте се защо? Хлябът и пастата от пълнозърнесто брашно регулират кръвната захар, благодарение на което се чувствате сити по-дълго време. Те стимулират производството на глюкагон – хормон, изгарящ мазнините. „Празните“ въглехидрати, напротив, бързо повишават и отново понижават нивото на кръвната захар, поради което са възможни пристъпи на неконтролируем глад.

2. Сьомгата събужда хормоните за ситост

Чрез протеините и омега-3 мастните киселини, съдържащи се предимно в сьомгата, херингата и скумрията, се активира хормонът лептин, който дреме в мастните клетки. Той стимулира обмяната на веществата, така че се изгаря повече енергия и същевременно се намалява чувството на глад.

3. Стройни насън чрез домати

Хормонът на съня мелатонин, който се съдържа, например, в доматите, има положително въздействие върху метаболизма, способстващ отслабването. Освен това хормонът на растежа  (HGH) разгръща действието си през нощта. За да може този химически пратеник да извлече възможно най-много мазнина от клетките, вечер трябва да ядете богата на белтъчини храна. Така хормоналните нива ще се повишат.

4. Бадемите понижават нивото на инсулина

Бадемите също са отлично средство, защото съдържат ценни и здравословни мазнини и белтъчини и се отразяват благоприятно върху чувството за ситост и нивото на инсулина. Въпреки че малките ядки са сравнително богати на мазнини, те могат да допринесат за намаляване на апетита, понеже полезните мазнини регулират метаболизма и предотвратяват пристъпите на неконтролируем глад.

5. Грейпфрутите засищат задълго

Грейпфрутите са истински убийци на мазнини и въпреки че горчивите плодове почти не съдържат калории и мазнини, засищат трайно. Това се дължи на горчивото вещество нарингин, което насърчава производството на стомашен сок, така че бързо да се създаде чувство за ситост. Освен това нарингинът стимулира храносмилането – особено смилането на мазнини - и нормализира нивата на инсулина и холестерола в кръвта.