Китайски изследователи идентифицираха нов хормон, отделян от червата, наречен фамсин (famsin), който допринася за метаболитните адаптации при гладуване - например по време на пости, предаде Синхуа.

Червата са отговорни за усвояването на хранителните вещества и организират метаболизма в различни органи по време на хранене, а отделяните хормони частично контролират този процес. Доскоро обаче не бе ясно дали червата играят роля в метаболизма по време на гладуване.

В проучването, публикувано в „Сел рисърч“, изследователите от Университета Цинхуа и Китайския медицински университет в Чжъцзян наричат новооткрития хормон фамсин, което означава хормон на оцеляването при глад. По време на гладуване той първо се отделя от протеин, наречен Gm11437, а след това се свързва с обонятелен рецептор. Свързването на фамсин с него насърчава генерирането на глюкоза от някои невъглехидратни и кетонни субстрати, като разгражда мазнините и запазва енергията по време на гладуване.

В същото време блокирането на сигналите вследствие на свързването на фамсин с обонятелния рецептор подобрява нивото на кръвната глюкоза при диабетни мишки, което превръща фамсин в потенциална терапевтична възможност при лечение на диабет.

Изследователите заключават, че тяхното проучване демонстрира комуникацията между червата и други органи чрез сигнализацията фамсин-обонятелен рецептор, която е от решаващо значение за метаболитната адаптация към гладуването.