Учените смятат, че са разбрали защо магазинчетата за бързо хранене са толкова популярни, след като баровете затворят. Водещата причина са мозъците ни, а не стомасите.

Ново изследване разкри, че алкохолът активира специален протеин в мозъка, който е свързан с апетита и вероятно действа като отключващ механизъм за внезапния глад след пиене.

Учени от института Франсис Крик във Великобритания са инжектирали алкохол в коремните кухини на мишки веднъж дневно в продължение на три дни. Дневното количество, което те са получавали, е било еквивалентно на две бутилки вино или 10 бири при хората.

По време на трите дена мишките и от двата пола са яли значително повече от контролната група, която не е поемала алкохол – в някои случаи дори 25% повече.

Учените са измерили активостта на невроните в мозъците на мишките, които отговарят за регулирането на протеина AgRP, който е бил свързан с цикъла на храненето.

Когато този протеин е активиран е много по-вероятно мишките да ядат, а когато е деактивиран – мишките спират да ядат.

Екипът е измерил по-висока електрическа активност в AgRP невроните когато мишките са пиели и това подсказва за връзка между двете.  Когато ефектите от протеина са били подтиснати, връзката се е нарушавала и ефектът на алкохола върху апетита вече не бил значителен. 

Източник: Science Alert