Навярно всеки от вас е пробвал различни методи, за да овладее пристъпите на вълчи глад. Той се появява изневиделица, особено след като сте прекарали цял ден в съзнателни опити да се храните разумно и здравословно. Тогава изведнъж усещате непреодолим апетит за пликче чипс или блокче шоколад. Според експертите по хранене има няколко тактики, които действат ефективно срещу вълчия глад, и при това не са сложни.  

Ето кои 3 метода наистина помагат

1. Не се опитвайте да ядете малко

Един от проблемите, които често водят до пристъпи на вълчи глад, е прекаленото ограничение. Привидно дисциплинираното поведение да ядете малко накрая коварно ви забива нож в гърба. „Когато пропускат хранения в течение на деня, някои хора изпитват инстинктивна потребност по-късно да си „наваксат“ липсващите хранителни вещества или калории. Измъчвани от неконтролируеми пристъпи на глад, те предприемат нощни набези към хладилника и това изважда организма от равновесие“, обяснява експертът по хранене Мейсън Темпъл. Най-добре е денемя да приемате достатъчно храна, разпределена на равни порции, така че да се установи баланс между глада и засищането.

2. Прием на правилните нутриенти

В стресиращото си всекидневие често не само ядем малко, но приемаме и неправилните вещества. Според експерти по храненето като Лорън Хубърт обикновено се пренебрегват протеините и фибрите. При това именно те са особено ефективни за предотвратяване на атаките от вълчи глад, защото стабилизират кръвната захар и засищат задълго. Здравословните мазнини, съдържащи се например в авокадото или рибата, или сложните, богати на фибри въглехидрати помагат за избягване на коварните пикове и спадове на кръвната захар и  оттам – на нощните походи към хладилника.

3. Премерено количество лакомства

„Прави ми впечатление, че хората изпитват влечение тъкмо към онези храни, които смятат за „лоши“ и които се опитват да избягват - казва Хубърт. – Когато нивото на кръвната захар е спаднало или тези храни са на разположение, мнозина не могат да се въздържат и ядат значително по-често от тях, отколкото ако ги включват умишлено и премерено в менюто си.“ Следователно решението е съзнателно да консумирате сладки или солени лакомства в умерени количества, вместо да се тъпчете с тях в пристъпи на вълчи глад. Особено разумно е да си позволявате десерт след всяко основно хранене. Тогава организмът вече е снабден с нутриенти и захарта не се показва опасно, както ако просто ги хапвате между другото.