След дългия ден, прекаран във фотосинтеза, дали дърветата заспиват? Зависи какво разбирате под "спане", но учени са убедени, че нещо подобно се случва с нашите неподвижни събратя. Със сигурност те отпускат клони нощем.

Това показва изследване, което използвало специални лазери, за да измери движенията на две бели брези (Betula pendula) през нощта. Едното дърво растяло във Финландия, а другото - в Австрия. И двете били наблюдавани в сухите, безветрени нощи през септември - период, близък до есенното равноденствие, когато денят и нощта са почти равни.
Лазерните скенери използвали инфрачервена светлина, за да осветяват различни части от дървото за части от секундата. Този метод предоставял достатъчно детайли, за да се картографира местоположението на всяко дърво в рамките на минути.

Изследването установило, че клоните и листата на брезите увисват нощем и достигат най-ниската си позиция няколко часа преди изгрева, след което в ранните утринни часове, преди още слънцето да е изгряло, отново заемат предишната си позиция.

"Нашите резултати показват, че цялото дърво увисва през нощта, което е видимо като промяна в позицията на листата и клоните", казва водещият автор на изследването от Финландския институт за геопространствени изследвания. "Промените не са големи - до 10 сантиметра за дървета, високи около 5 метра.
Което, доколкото можем да сравняваме растителното и животинското царство, звучи съвсем като дрямка.

Източник: Live Science