Възпитаните и чувствителни хора се извиняват. Често. Дори прекаляват понякога. Правят го заради безпокойството какво ще си помислят околните. Или защото ги е грижа за чувствата на околните, които може да са в ущърб на собствените им интереси и потребности. Повярвайте, има много ситуации, в които изобщо не е необходимо да изпитвате угризения и да се извинявате.

1.  Не сте длъжни да се извинявате на този, който не ви обича

Напротив, радвайте се, че сте способни на любов. На света има страшно много хора, които се страхуват да обичат,. Затова те се отказват напълно от този шанс. Няма значение кого обичате и дали ви отговоря на чувствата. Важното е, че умеете да обичате.

2. Не сте длъжни да се извинявате за отказите си. Никога!

Уважението на личните граници е израз на самоуважение. Ако зад отказа ви стои решителност или принципи, уважавайте ги. Умението да казва с достойнство „не” е отличителна черта на истинския лидер.

3. Никога не се извинявайте, че сте верни на мечтите си

Животът, изживян със съжаление, е празен. Никога не се извинявайте, че имате мечти, към които се стремите, и те ви карат да се чувствате живи.

4. Не сте длъжни да се извинявате, че отделяте време за себе си

Никога няма да станете успешни и щастливи, ако не мислите и за себе си. Не пренебрегвайте своите нужди и потребности и отделяйте време за това, което ви прави щастливи или пък ви кара да се почувствате добре.

5. Не бива да се извинявате за собствените си приоритети

Никога и на никого не позволявайте да ви накара да се чувствате виновни за това как подреждате личните си приоритети. Ако нещо е важно за вас, значи то наистина е важно. Хората, които ви ценят, винаги ще уважават вашия избор.

6. Не сте длъжни да се извинявате за приключването на мъчителни отношения

Не съжалявайте и не показвайте съжаление, че се разделяте с хора, които са ви причинили дискомфорт или болка. Ако осъзнавате, че отношенията с някого са станали сложни, мъчителни и това ви пречи, правите огромна крачка напред.

7. Никога не се извинявайте за своите несъвършенства

Несъвършенствата и недостатъците също са част от уникалността на всяка човешка личност. Приемайте ги с любов. 

8. Не дължите извинения за твърдата си позиция

Никога не се извинявайте, докато защитавате своите ценности, морал, етика, религиозни или духовни убеждения. Лидерите не търсят прошка за своите мисли и действия, защото ги смятат за правилни.