Учени от САЩ установиха, че редовното работно време от 9 ч. до 17 ч. в младежка възраст може да подобри здравословното състояние в дългосрочен план, съобщи PLOS One.

Работата извън този часови интервал може да доведе до лош сън, умора и емоционално изтощение.

Хората, които работят на различно или променилво работно време, когато са млади, са по-уязвими към няколко здравословни проблема, когато навършат петдесет години, добавят учените от Нюйоркския университет. Това засяга особено тези, които са започнали да работят на нередовно работно време през тридесетте си години.

За изследването учените използват данни от Националното надлъжно изследване на младежта - 1979 г., което включва данни за повече от 7000 души в САЩ на възраст над тридесет години, за да проверят дали моделите на заетост в младини са свързани със съня, физическото и психическото здраве на петдесетгодишна възраст.

Изследователите установяват, че около една четвърт от участниците са работили на стандартно работно време, а друга една трета - предимно на стандартно работно време. Около 17% от хората са били на редовно работно време през двадесетте си години, преди да преминат към нередовен работен режим.

В сравнение с хората, които са работили предимно в традиционните дневни часове през цялата си професионална кариера, тези, чиято кариера се е характеризирала с по-нестабилни работни графици, са спали по-малко, имали са по-ниско качество на съня и е било по-вероятно да съобщят за симптоми на депресия на 50-годишна възраст.

Известно е, че работещите нощна смяна произвеждат по-малко мелатонин - хормона на съня. Това означава, че те са по-предразположени към неспокоен сън със събуждания. Нарушеният сън може да доведе до здравни усложнения в по-късна възраст.