Веднъж щом трусовете приключат, последиците от земетресенията могат да бъдат видени в променения пейзаж. Съществуват обаче и някои не чак толкова очевидни маркери на сеизмичните промени. И те дори не са геоложки.

Ново изследване откри един доста изненадващ ефект на земетресенията, който се застоява много след последния трус – дърветата растат повече. Причината? Трусовете променят подземното количество вода, достъпно за дърветата.

От доста време насам учените подозират, че земетресенията влияят благоприятно на дърветата. Как точно? Това вече е друг въпрос.

„Големите земетресения могат да увеличат захранващите потоци и да повдигнат подземните количества вода до по-високи нива, а това от своя страна дава достъп на корените на растенията да повече вода в една среда, в която тя принципно е ограничена“, обяснява екипът от изследователи, ръководен от хидролог Кристиян Мор от Университета на Постдам в Германия.

За да проверят дали земетресенията се отразяват положително на дърветата, растящи в близост до потоци, и отрицателно на онези, разположени на хълмовете, учените решават да проучат Pinus radiata от семейство Борови в Чили. И по-специално – как точно изключително мощното земетресение с магнитуд от 8,8 по Рихтер през 2010 г. е засегнало региона Мауле.

Проби, взети от сърцевината на дърветата през 2014 г., показват, че тези в долината действително са се облагодетелствали от повече вода заради земетресението и съответно – растежът им временно е бил стимулиран. Това е видимо както в техните пръстени (по-светлите райони са се увеличили), както и в съотношението на въглеродните изотопи в клетките на дърветата.

От друга страна, в рамките на същия период дърветата по хълмовете не са се облагодетелствали от повече вода и съответно – не са се справили толкова добре. Това подкрепя хипотезата на учените, макар че те признават, че цялостният ефект на земетресението е бил лек и временен – траел е няколко седмици.

Откритията са публикувани в JGR Biogeosciences.

Източник: Science Alert