Учени от университета на Пенсилвания, САЩ, са установили, че дърветата се затрудняват да поглъщат задържащия топлина въглероден диоксид в по-топъл и сух климат, съобщи сайтът на висшето училище. 

Това означава, че на фона на продължаващото затопляне на планетата дърветата губят способността си да противодействат на глобалното затопляне и не могат да служат като решение за компенсиране на въглеродния отпечатък на човечеството.

"Установихме, че дърветата в по-топъл и сух климат по-скоро кашлят, вместо да дишат" , казва водещият автор на изследването Макс Лойд. 

Известно е, че дърветата извличат въглероден диоксид от атмосферата по време на фотосинтезата. При стресови условия обаче те започват да го освобождават обратно в нея - процес, известен като фотодишане, пише БТА. Новото изследване показва, че при топъл климат и недостиг на вода степента на фотодишане е до два пъти по-висока. Подобна реакция започва да се проявява, когато средните дневни температури достигнат 20 градуса Целзий, и се влошава с продължаването на затоплянето.

За целите на изследването авторите му са анализирали 30 проби от дървесина, събрани в различни климатични зони в доста региони на света. За нивата на въглерод свидетелстват определени изотопи, наречени метоксилни групи. Най-старите проби датират от 30-те и 40-те години на миналия век.

Експертите отбелязват, че понастоящем дърветата поглъщат около 25 процента от излишния въглерод, отделян от човечеството. Този показател обаче вероятно ще намалее в бъдеще. Емисиите на въглероден диоксид освен това ще повлияят на състава на атмосферата.

В бъдеще екипът възнамерява да установи как дърветата са реагирали на климатичните промени преди десетки милиони години, използвайки за анализ вкаменено дърво. 

"Може да се наложи да се върнем милиони години назад, за да разберем по-добре как ще изглежда нашето бъдеще", пишат авторите на изследването, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".