Властите в Денвър, щата Колорадо често предупреждават посетителите на града, че трябва да бъдат по-внимателни, когато консумират алкохол, тъй като голямата надморска височина на Денвър може да им изиграе лоша шега, информира Gizmodo.

Денвър е разположен на 1 500 м. надморско равнище и според местните власти тук силата на алкохола е между 1.5 и 3 пъти по-голяма отколкото на по-ниски места. Много от ски курортите, разположени в областта, директно предупреждават гостите си да бъдат по-умерени в консумацията.

Защо това е така и има ли истина в тези твърдения?

Когато консумирате алкохол и той попадне в кръвта, той влияе на абсорбирането на кислород от хемоглобина. Тъй като на по-високите места въздухът е по-разреден и следователно има по-малко кислород, приема се, че този ефект се усилва и така до мозъкът ви достига дори още по-малко кислород. Като добра предпазна мярка лекарите съветват да не пиете алкохол в рамките на първите 48 часа, след като сте се качили над определена височина.

Истината обаче е, че начинът по който алкохолът влияе на организма зависи и от отделните хора. Някои могат да се напият по-бързо, докато при други ефектът е минимален. По-изразено влиянието на алкохола може да бъде при хора, които обикновено живеят на морското равнище, а им се случи да консумират съответните напитки, когато са на високо. Това става така, защото освен ефекта на питието, те страдат и от голямата разлика във височината.