Най-високият човек в света е бил висок близо метър като съвсем малко дете, на девет е можел да носи баща си и стигнал до фантастичната височина от 271 см.

В чест на неговия рожден ден, Sciene Alert разказва за невероятния живот на Робърт Уодлоу, най-високият човек, живял някога.

Робърт Пършинг Уодлоу е роден на 22 февруари 1918 г. с нормалното тегло от 3,9 килограма. Скоро след раждането си обаче той започва да расте поразително бързо. Така например 6-месечният Уодлоу тежи 13 кг – около два пъти повече от нормата за възрастта си.

В детската градина 5-годишният Уодлоу носи дрехи, шити за 17-годишно момче. След три години Уодлоу вече е достигнал 187 см височина и тегло от 90 килограма. Когато е на 10, той тежи 95 килограма и носи обувки размер 17,5 (в американската номерация размер 14 съответства на 48-и номер у нас).

В крайна сметка номерът на обувките му е стигнал до невероятният размер 37, и всеки чифт му е струвал по сто долара.

На 12 г. Уодлоу научава, че има хиперактивна хипофизна жлеза, която е предизвикала невероятния растеж.

Не е било лесно на младежа, който е трябвало да поръчва на шивачите дрехи с три пъти по-голямо количество плат. Тук можем да видим как му взимат мерки за костюм, когато е висок 251 см.

На 19 Уодлоу официално става най-високият мъж в света, с ръст 261 см.

Той става известен като „нежният гигант“ и започва да печели пари от национални публични изяви. Запитан в интервю дали се дразни, когато хората го зяпат с любопитство, той спокойно отговоря, че „поглежда на това отвисоко“.

На 15 юли 1940 г. Уодлоу умира в съня си от инфекция на крака. Бил на 22 години, с тегло 222 кг и ръст 271 см.

18 души са носили ковчега му, тежащ над 450 кг до последния му дом в Олтън, Илинойс. Семейството му решава да унищожи повечето негови вещи, опасявайки се, че хората ще започнат да ги събират и показват по панаирите.

Gallery
Една от обувките на Уодлоу

Снимка: Doug Coldwell - Own work, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons