Ако 9-те месеца на бременността са преминали без усложнения, има вероятност детето да се роди с тегло 3-3,2 килограма.

Веднага след раждането повечето губят до 10 процента от теглото си, освобождавайки се от натрупаните изпражнения и излишната течност.

Но само след седмица компенсират загубите и през всеки от първите 3 месеца наддават по около 700 грама или дори повече, обяснява педиатърът д-р Светлана Салникова..

Много млади майки веднага започват да се притесняват, забелязвайки, че детето им тежи малко по-малко от очакваното. Тези притеснения са оправдани, защото от заветните килограми наистина зависи много: не само растежът, но и работата на имунната и нервната система.

Първо си струва да разберете дали има причина да се притеснявате, защото всяко се развива със собствено темпо и малките „вариации“ са напълно приемливи.
 

Снимка: Getty Images

Ако бебето добавя най-малко 600 грама на месец, а до края на шестия месец  по 300 грама, няма причина за безпокойство. Но ако малкото е много по-напред от връстниците си, наддавайки по килограм или повече на месец, родителите трябва да се консултират с лекар. Тази ситуация може да показва проблеми с ендокринната система.

Порасни голям

Промените във височината стават по-бавно от наддаването на тегло. . Ако през първата година бебетата успяват да утроят теглото си (средно от 3 кг до 10–10,5 кг), те растат „само“ един път и половина на височина (обикновено от 50 до 75 см).

Най-бързо това се случва през първите три месеца, добавяйки по 3 см за всеки месец; и след това темпът леко се забавя - 2,5 сантиметра до края на шестия месец, и след това 1,5–1 см. на месец до навършване на една година.

Гледайки новородено, е невъзможно да се предскаже колко високо ще бъде детето, когато порасне. Дали е високо или не зависи от много условия: генетично "наследство", здравословно състояние на майката преди или (инфекции, токсикози и други вродени проблеми.по  време на бременността.

Снимка: Getty Images

Обиколка на главата

Само лекар ще оцени правилно обиколката на главата на бебето, така че няма смисъл родителите да се въоръжават със сантиметър. Но за специалистите този индикатор подсказва дали мозъкът на детето се развива правилно.

Обикновено при новородени обиколката на главата е 34–36 см. Отначало главата расте доста бързо, с около 1,5 см на месец; след 3 месеца - с 0,5-1 см и до 6 месеца достига 43 см обиколка.

Ако тези цифри са далеч под нормата или над нея, това може да показва проблеми на нервната система. Г главата забележимо се увеличава при деца, които страдат от рахит. Вярно е, че при сериозни нарушения обикалката на главата никога не е единственият знак.

Достатъчно е да претеглите бебето, да измерите ръса и обиколката на главата му веднъж месечно. По-добре е да се доверите на оценката на педиатъра, защото само той ще може компетентно да разбере какво “казват” сантиметрите и килограмите.

Лекарят ще оцени растежа на детето според специална таблица и ще ги сравни с кривата на наддаване на тегло - тези два показателя не трябва да се разглеждат отделно, а заедно.

Мона Василева / Новите родители