През 2011 г. 37-годишна жена от Демократична република Конго потърсва медицинска помощ заради голяма маса в коремната област. Въпреки всичко (лекарите установяват, че коремът ѝ е достигнал размери, сходни на човек, бременен в 28-32 седмица) жената изпитва изненадващо малко симптоми на дискомфорт.

Масата се е образувала преди известен период от време, но като цяло здравословното състояние на жената е нормално – нейният цикъл е редовен и има 5 деца. „При последващите въпроси пациентката казва, че преди около 3 години е забременяла и всичко е вървяло нормално, но така и не се стигнало до раждане“, пишат лекарите ѝ.

По време на проучвателна операция те откриват, че масата не е тумор, а литопедион – т.нар. каменно бебе.

„През разреза бе извадена голяма калцифицирана сферична маса, обвита с оментални сраствания. В този момент смятахме, че най-вероятно става дума за някакъв вид тумор на далака или мезентриален тумор“, пише екипът в своя доклад.

„Когато заедно с масата бе извадено и рамо, най-накрая успяхме да я диагностицираме. След отстраняването на срастванията бе изваден 1,8-килограмов плод. В случая, изглежда, става въпрос за извънматочна бременност в 32-рата седмица, при която плодът е умрял и се е калцифицирал.“

Лекарите прилагат снимки на вкаменения плод към своя доклад, но, разбира се, следва да се има предвид, че те могат да ви се сторят смущаващо.

Това далеч не е първият случай на вкаменен плод. През 1554 г. в Санс, Франция жена, наречена Коломбе Шарти е на път да роди, когато изведнъж контракциите ѝ спират. Тя прекарва останалите 28 години от своя живот с коремни болки. Тъй като медицината по онова време не е била особено развита, до смъртта ѝ нейното семейство така и не разбора какво точно се е случило.

Съпругът ѝ наема хирург, който да проучи случая. И тук, подобно на жената от Демократична република Конго, първоначалната версия е, че става дума за тумор. Впоследствие обаче хирургът се натъква на рамена, ръце, крака, стъпала, глава с поникнала коса и един зъб.

В медицинската литература са описани около 300 случая на вкаменени бебета. Литопедионите се създават, когато мъртвият плод остане в тялото, където се калцифицира (т.е. калцият се натрупва в тъканите и ги втвърдява като кост). Това обикновено се случва при извънматочните бременности, при които плодът умира, но е твърде голям, за да бъде абсорбиран от тялото.

„Когато плодът е твърде голям, за да бъде абсорбиран от тялото на майката, имунната система започва да го третира като чуждо тяло – пише медицински екип в доклад, посветен на подобно вкаменено бебе. – Тoва води до отлагане на богато на калций вещество, което с течение на времето вкаменява плода.“

Твърдата калциева обвивка, която обгръща плода, предпазва майката от мъртвата тъкан и от потенциални инфекции. В резултат на това хората с литопедиони често не знаят, че имат подобно нещо в себе си.

„Повечето от случаите могат да останат безсимптоми за дълги периоди от време или да се характеризират с периодична коремна болка или обструктивни симптоми на червата и пикочната система“, продължава екипът.

През 1880 г. д-р Фридрих Кухенмайстер преглежда медицинската литература, посветена на вкаменените бебета (общо 47 случая) и достига до заключението, че средната възраст, на която се открива литопедиона, е 55, като най-възрастната жена е била на 100. Средният период, който хората износват подобен плод, е 22 години, като една 87-годишна жена е имала вкаменено бебе в корема си цели 57 години. Тя така и не разбира за него – то е открито чак по време на аутопсията ѝ.

Източник: IFLScience