Специалисти от университета на Мичиган, САЩ, обясниха защо любимата на мнозина пица е толкова пристрастяваща.

Оказва се, че тя е същинска хранителна дрога.

Най-добре съчетаващите се в пицата съставки са мазнините, солта и въглехидратите. А това от своя страна е комбинация, за която нашият организъм буквално копнее и която активира мозъчната верига, отговорна за възнаграждението.

В пицата откриваме и млечния протеин казеин, който, когато бъде храносмилан, отделя казоморфини. Те действат на рецепторите за допамин - хормон на удоволствието и възнаграждението, и увеличават производството му.

Ако оставим настрана химическите процеси, съществуват и редица психологически страни, които правят пицата толкова привлекателна - например нейният аромат и цвят. Самият процес на хранене често се свързва със също толкова приятното прекарване в компанията на приятели.

Според изследователите в резултат на това пицата заема първото място сред храните, предизвикващи зависимост. Учените дори я описват като хранителна дрога. По този показател тя изпреварва продукти като шоколад, чипс, сладолед, бисквити.