Част от предизвикателството при превенцията и лечението на болестта на Алцхаймер е да се разбере какво я причинява. Въпреки че гените често играят решаваща роля, условията на околната среда могат да окажат значително влияние върху развитието на болестта.

Сравнението на хранителните навици на 108 австралийци, страдащи от болестта на Алцхаймер, с 330 представители на здрава контролна група ни помага да определим факторите на начина на живот, които можем да контролираме, за да намалим риска от развитие на болестта.

Анализът, извършен от екип от университетите "Бонд" и "Грифит" в Австралия, установява връзка между болестта на Алцхаймер и ежедневната консумация на месни и преработени храни, като бургери и пици.

Хората с Алцхаймер са склонни да ядат и по-малко плодове и зеленчуци, а средната им консумация на червено и бяло вино е по-ниска. Това е по-значимо доказателство при извеждането на връзката между начина на хранене и риска от деменция.

"Развитието на болестта на Алцхаймер в мозъка започва на средна възраст и последиците от нея могат да се отдадат на неконтролирания начин на живот на младини", казва биостатистикът Тахера Ахмед от университета Бонд.

Тъй като трябва да се вземат предвид толкова много фактори - от упражненията и съня, до свързаните с тях заболявания и генетиката - проучването не е достатъчно изчерпателно, за да докаже, че изборът на диета е пряко отговорен за увеличаване на риска от Алцхаймер. Не е ясно и как тези хранителни навици могат да бъдат свързани с патологията на Алцхаймер.

Знаем обаче колко тясно е свързана диетата със здравето. Възможно е също така консумирането на тези видове храни да предизвиква нещо друго, което след това да увеличава риска от Алцхаймер.

Проучването е само една част от нарастващия куп доказателства, че нещата, които ядем, може да игрят роля в определянето на това колко податливи сме на заболявания като Алцхаймер. Диетата, с която сме свикнали в западния свят, и преди е била свързвана с болестта.

Нещо повече, изглежда, че ултрапреработената храна също оказва известно влияние върху влошаването на когнитивните способности при някои хора. Тези храни обикновено са с по-ниско съдържание на хранителни вещества и фибри и с по-високо съдържание на неща, които е най-добре да се консумират в умерени количества - захар, мазнини и сол.

"Такива хранителни навици оказват влияние върху здравето на мозъка и допринасят за съдовите проблеми и затлъстяването, като подчертават взаимовръзката между тези здравни проблеми", казва Ахмед.

Работата за по-добро разбиране на болестта на Алцхаймер и за подобряване на лечението ѝ продължава. В Австралия до 1 от 10 души на възраст над 65 години са засегнати от болестта на Алцхаймер, най-разпространения вид деменция, като подобни са тенденциите и в други развити страни като САЩ.

Ако учените успеят да идентифицират контролирани от нас фактори, които могат да намалят риска от деменция, тези цифри могат да започнат да се подобряват.

Във всеки случай никога не е твърде рано или твърде късно да започнете да водите по-здравословен начин на живот.

Изследването е публикувано в Journal of Alzheimer's Disease.

Източник: Science Alert