Прахосването на храна е ужасно нещо, но в забързаното си ежедневие често губим представа кога изтича срокът на годност на продуктите в нашата кухня. Степента на разваляне при някои храни е очевидна, но при други – не чак толкова. Ако ви се е случвало да изрежете зеленикавата част на мухлясалия хляб и да си хапнете „чистата“, то имаме лоши новини за вас.

По-голямата част от мухъла, засягащ храните, представлява вид гъба – едно от най-потайните кралства на Земята, чийто представители са се отделили от животните и растенията като еукариоти. Техните плодови тела се извисяват буквално над всяка една почва, за която се прикрепят. Отдолу обаче бушува война между гъбите и гостоприемника, която се простира отвъд видимия по повърхността мухъл. Т.нар. слузест мухъл – организъм, който може да се струпа на едно място и да образува колония, която да се придвижва свободно из околната среда, не се включва в тази група, тъй като това всъщност е вид амеба.

В зависимост от храната, по която се е образувал, мухълът може да проникне надълбоко в основата ѝ посредством поредица от корени, наречени хифи. Те се разпространяват изключително лесно през по-меките храни като хляба например. Някои са безопасни за консумиране и дори се подбират от нас, хората, при създаването на „синьото“ сирене и соевия сос. Много други разновидности на мухъла обаче трябва да се избягват и ако изядете видимите плодови тела или хифите, скрити отдолу, може да се озовете в спешното отделение.

За съжаление и на вас, и на хляба, който се опитвате да спестите, шансът мухълът да се е образувал единствено върху онази част от него, която вече сте изрязали, е много малък. Фактът, че вече виждате мухъл, означава, че гъбите са достигнали до репродуктивна фаза и са започнали да изпращат спори, които много лесно си проправят път през останалата част от хляба.

Да, можете да извадите късмет и върху хляба ви да се е появил от „добрия“ мухъл. Почти невъзможно е обаче да го различите от лошия и тази заплаха важи за всяка храна, която вече е била замърсена. При един конкретен случай, описан от Business Insider, възрастна двойка е била откарана в болницата със силни мускулни тремори след консумацията на мухлясала супа в консерва. Основният виновник е бил Penicillium crustosum (да, като антибиотика). Той отделя микотоксини, които са вид отрова.

„Ефектите от някои пренасяни чрез храната микотоксини са остри и симптомите са сериозни – те се появяват непосредствено след консумацията на хранителните продукти, замърсени с микотоксини - казват от Световната здравна организация. – Други микотоксини, които се появяват върху храната, са свързани с дълготрайни здравословни ефекти, включително появата на различни ракови заболявания и имунна недостатъчност. От близо няколкостотинте микотоксини, идентифицирани до момента, най-много се открояват около една дузина заради острите ефекти, които оказват върху човешкото здраве, както и поради факта, че се появяват в храната“.

Ако все пак прахосничеството на храна ви тревожи твърде много, винаги може да замразявате пресния хляб, за да удължите срока му на годност. Просто гледайте да стигнете до него преди мухъла.

Източник: IFLScience