Ето кога е хубаво да хапваме определени храни

07 януари 2019 г., 15:22
542

Shutterstock

Количеството храна не е единственото нещо, за което трябва да внимаваме. Времето, когато я приемаме, също е от значение – от него зависи доколко ще е полезна за организма ни.

Например.

Ориз

Хапвайте го на обед. Тогава метаболизмът ни е бърз и тялото ни ще усвои всички въглехидрати.

Избягвайте консумация на ориз вечер. Тогава е много по-вероятно да натрупате излишни мазнини.

Тиквички

За вечеря. Тиквичките са богати на фибри и почистват хубаво стомашно-чревния тракт. Ето защо ще ни подействат добре, дори след не особено здравословно хапване през деня.

Избягвайте консумацията им на закуска, тъй като имат силен диуретичен ефект и дехидратират.

Картофи

Хубаво е да хапвате картофи за закуска или обед, тъй като нишестето в тях намалява нивата на холестерола.

Тъй като съдържат два-три пъти повече калории от повечето от другите зеленчуци, избягвайте консумацията им вечер.

Домати

Идеалното време е за закуска. Киселините в доматите подпомагат функциите на стомаха и панкреаса.

Уви, същите тези киселини могат да повлияят на баланса между водата и солта в организма. А в резултат на това да се предизвика прекомерно потене през нощта.

Месо

Най-подходящото време за месото е на обед. То е важен източник на желязо, доставя и кислород на клетките в целия организъм. Това от своя страна намалява умората и ни помага да бъдем свежи до края на деня.

Тъй като са ни необходими около пет часа, за да преработим напълно месото (зависи и от неговия вид, разбира се), не е добра идея да го консумираме късно вечер.

Паста

Точното време: За закуска и обед. Твърдата пшеница е богата на фибри и ни помага да се изчистим от токсините в организма. Също така, има нисък гликемичен индекс и предпазва от диабет тип 2.

По-добре не: Въпреки ползите си, пастата си остава висококалорична. А подобни храни не са подходящи за късно хапване.

Тъмен шоколад

Точното време: На закуска. Само няколко блокчета са достатъчни, за да се заредим с антиоксиданти.

По-добре не: Вечер. Ако злоупотребим с повече от 25 грама, шоколадът бързо ще се превърне в мазнини

Банани

Точното време: На обед. Бананите са богати на фибри и подпомагат храносмилането.

По-добре не: Това влияние обаче прави този плод неподходящ за консумация късно вечер, защото може да раздразни стомаха

Ябълки

Точното време: За закуска. Пектинът подпомага работата на червата и изхвърлянето на канцерогенните вещества.

По-добре не: Вечер. Ябълките могат да раздразнят стомаха и да предизвикат киселини. А пектинът е труден за преработка и усвояване.

Ключови думи:
Коментари