Аспержи – 25 калории / 100 гр. 



Консумацията на свежи аспержи спомага за правилната честота на дишане. Те не се усвояват веднага, а задвижват метаболизма за по-дълго време. Тази метаболитна активност включва приема на кислород, разграждането на скорбяла и захари и освобождаването на въглероден диоксид. Аспержите са почитани във фитнес средите заради свойството си на естествен диуретик (изхвърлят ненужната вода от организма).



Плодове



Ябълки – 52 калории / 100 гр.



Твърди се, че ябълките стимулират производството на слюнка в устата и така намаляват риска от кариеси. Статистики показват, че хората, които ядат поне една ябълка на ден, намаляват риска от диабет с ~28 процента в сравнение с тези, които не консумират ябълки. Високото наличие на фибри спомага да се предотврати образуването на камъни в жлъчката. Кайсии – 48 калории / 100 гр.  Те са богати на бета каротин. Съдържат растителни антиоксиданти, витамини А и С, както и полифенолни актиоксиданти като флавоноиди, които спомагат за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания. Кайсиите са богати на каротеноиди и ксантофили, които учените смятат, че помагат за защита на зрението от стареене. Те са и добър източник на диетични фибри.



Пъпеш – 34 калории / 100 гр. 



Предотвратява обезводняването, спомага за борбата с жегата, има лек и освежаващ вкус, перфектен за десерт. В пъпешите се съдържа антиоксиданта зеаксантин, който филтрира вредните сини лъчи и се счита, че играе защитна роля за здравето на очите. Рисковете за развитие на астма са по-ниски при хората, които консумират пъпеши и други храни, богати на бета каротин (най-често се съдържа в жълтите и оранжеви плодове и зеленчуци като пъпеш, морков, тиква). Пъпешите съдържат и фибри, калий, витамин С и холин и спомагат здравото сърце. Консумирането на храни с високо количество на калий въздейства благоприятно върху намаляването на кръвното налягане, както и на риска от инсулт.



Лимон – 28 калории / 100 гр.



Лимоните са богати на витамин C и противовъзпалителни съединения. Съдържат киселина, която може да помогне за предотвратяването и растежа на рак на гърдата. Съдържат съставки, които са в помощ на храносмилателната система и може да се използват при гадене.



Грейпфрут – 42 калории / 100 гр.



Има ниско съдържание на калории, но е пълен с хранителни вещества и е отличен източник на витамини А и В. Спомага за поддържането на здрава кожа, както и при загубата на тегло и борбата с много заболявания. Според изследвания цитрусовите плодове като портокали и грейпфрут могат да намалят риска от инсулт. Открито е, че хората, консумиращи цитрусови плодове, намалили риска от исхемичен инсулт с 19% в сравнение с тези, които почти не ядат портокали и грейпфрути. Както и по-горе изброените плодове и зеленчуци, грейфрутите също спомагат за намаляване на кръвното налягане и риска от астма. Те са отличен източник на силни антиоксидани и витамин С, помагат при борбата с образуването на свободни радикали, причиняващи рак. Проучвания показват, че храни с високо съдържание на витамин С и бета каротин намаляват риска от рак. Интересен факт за грейпфрутите е, че могат да се прилагат и локално при увредена кожа, причинена от слънце или замърсяване, намаляват бръчките и подобряват текстурата на кожата.



Диня – 30 калории / 100 гр. 



Въпреки общоприетото схващане, че динята се състои само от вода и захар, тя осигурява количество витамини, минерали и антиоксиданти за много ниско количество калории. Смята се, че консумирането на диня намалява риска от затлъстяване и общата смъртност, диабет, сърдечни заболявания и способства за здравословен тен и коса, повишава енергията и спомага за намаляване на теглото. Също както и грейпфрута, динята помага за борбата с образуването на ракови клетки. Тя съдържа и високо количество фибри, което помага за предотвратяването на запек и насърчаване на добрия храносмилателен тракт. Поради високото си съдържание на вода, цели 92%, тя предотвратява риска от обезводняване. Съдържа и витамин А, който е необходим за производството на себум и поддържа косата хидратирана, необходим е и за растежа на всички телесни тъкани, включително кожата и косата.