Броколи – 31 калории / 100 гр. 

Броколите често се ядат варени или задушени, но могат да се консумират и сурови. Богати са на витамин С и съдържат сравнително високо количество протеин. Съдържат уникална комбинация от антиоксиданти, противовъзпалителни и компоненти, спомагащи детоксикацията. Смята се за изключително полезна храна по отношение превенцията на ракови заболявания.

Забавен факт: Лазар Ангелов смята, че за постигане на изчистена коремна преса броколи, зелен чай и грейпфрут трябва да присъстват в менюто. :)

Лук – 42 калории / 100 гр.

Съдържа естествено срещащи се химически вещества, които спомагат за здравето на костите и редуцират риска от остеопороза. Съдържат високи нива на кверцетин – антиоксидант, който намалява вредата от свободните радикали. Може да има лек благоприятен ефект и за регулирането нивата на кръвната захар.

Брюкселско зеле – 37 калории / 100 гр.

Брюкселско зеле са особено високо съдържание на протеини в сравнение с други зелени зеленчуци. Други ползи включват защита на очите и здравето на костите.

Тиквички – 16 калории / 100 гр.

Тиквичките могат да спомогнат в редуцирането на риска от рак и сърдечно-съдови заболявания. Имат защитни свойства срещу широк спектър от инфекции. Изключително подходящи са при диети и хранителни режими заради ниското съдържание на калории.

Карфиол – 31 калории / 100 гр.

Има три различни цвята карфиол – бял, лилав и оранжев. Те са богати на витамините С, B1 и B2. Карфиолът спомага здравето на сърцето, тъй като подобрява кръвното налягане и функцията на бъбреците. Също така спомага и правилното функциониране на мозъка. Карфиолът е добър източник на холин. Приемът на холин може да даде тласък на когнитивната функция и да подобри паметта.

Спанак – 25 калории / 100 гр. 

Спанакът е един от зеленчуците с най-висока хранителна стойност. Не само е богат на витамини и минерали, но и на фитонутриенти, които действат като мощни антиоксиданти за защита на клетъчните структури и ДНК. Спанакът е добър източник на желязо. Със своя деликатен сладък вкус, може да се консумира варен (не повече от 1 минута) или суров в салата. Той подобрява кръвното налягане, намалява риска от рак, астма, спомага заздравяването на костната система и е ценен при диабет, тъй като способства регулирането на кръвната захар.

Краставици – 10 калории / 100 гр.

Богати на витамин К, витамин В, витамин С и магнезий. Помагат ви да избегнете недостига на голям брой хранителна стойност. Те съдържат уникални полифеноли и други съединения, които могат да помогнат за намаляването на риска от хронични заболявания. Витамините от група В са известни с това, че помагат за намаляване на стреса и депресията. Освен това, краставиците съдържат много вода и фибри, които са водещите два фактора за добро храносмилане.