Преди време интернет откри, че не всички водим вътрешни монолози. Сега хората осъзнават, че само някои от нас могат да създават шумове в собствените си уши.

Източникът на „откритието“ този път бе публикация в Twitter, въпреки че това само по себе си е известно от 1884 г., ако не и по-рано.

Част от човешкото население може да контролира съзнателно мускулите на средното ухо (и по-специално Tensor tympani). Контракцията им предизвиква вибрации и звук. Звукът обикновено се описва като буботене или тътен.

Искате ли да проверите дали можете да възпроизведете този звук?

Опитайте се да се намръщите / да направите гневна физиономия – колкото може повече, напрегнете мускулите на лицето си, включително и ушите. Хайде, опитайте, сигурни сме, че никой не ви гледа. Е, чувате ли звука?

Някои хора го описват като бумтене, докато други – като гръмотевичен гръм.

Какъв всъщност е този звук? Tensor tympani е мускул, който заглушава силните шумове (като например гръмотевиците и звукът на собственото ви дъвчене). Когато е напрегнат, мускулът е отговорен за обтягането на тъпанчето, което приглушава вибрациите и намалява силата на възприемания от нас звук.

Някои хора могат да го напрегнат съзнателно, когато няма силни звуци, които трябва да бъдат заглушени, като контракцията на въпросните мускули произвежда гореспоменатия вибриращ тътен.

Ако не можете да възпроизведете звука съзнателно, можете да го симулирате, като поставите до ухото си своя здраво стиснат юмрук (т.е. друг мускул, който е в контракция).

Източник: IFLScience