Не знам за вас, но винаги съм предполагал, че въпреки че хората мислят различно, всички го правят приблизително по същия начин, по който и аз самият.

Е, оказва се, че това въобще не е така и аз далеч не съм сам в грешката си. Преди време пост в Twitter стана популярен и разпали диалог относно това дали хората водят вътрешни монолози или не.

Повечето хора са наистина изненадани да научат, че другите хора мислят по начин, различен от техния.

Разпитайте хората около себе си и ще установите подобна закономерност. Един мой колега например бе наистина озадачен, когато разбра, че в главата ми протича същински вътрешен диалог. „Да не би да ходиш насам-натам и да чуваш в главата си: „Окей, нагоре по стълбите, през вратата, след това ще отворя капака на тоалетната“. По всяка вероятност неговите размисли са по-абстрактни и когато му се пие кафе, той не си казва „Окей, уморен съм, ще си направя кафе“, а просто визуализира отиването си до кафе-машината.

Какво казва науката по въпроса?

Малко изследване, проведено през 2011 г., се опитва да хвърли повече светлина върху начина, по който хората мислят. То заключва, че някои хора говорят на себе си, други - от време на време, а трети – никога. И в случай, че се чудите – глухите също водят вътрешни монолози.

„В главата ми има „глас“, но той не се базира на звуци – коментира човек, който се е родил с увреждане на слуха. – Визуално същество съм – в главата си виждам жестове на езика на глухонемите или снимки, а понякога и отпечатани думи.“

Източник: IFLScience