Смята се, че сънищата играят ключова роля в редица когнитивни процеси – например консолидиране на спомените и поддържането на емоционален баланс. Съответно, много е важно никой да не ни пречи, докато спим. Само по този начин ще можем да се възползваме максимално от среднощните ин скитания в страната на сънищата. Според ново изследване мозъкът филтрира избирателно звуците, които (според него) е най-вероятно да ни събудят, докато сънуваме. По този начин сивото ни вещество на практика елиминира потенциалните прекъсвания.

Новото изследване, публикувано в Current Biology, описва как екип от изследователи е използвал електроенцефалограф, за да измери активността на слуховия кортекс на група от доброволци по време на различни фази от техния сън. Преди да заспят, хората са чули два записа едновременно – единият е бил на нормална реч, докато другият – на поредица от безсмислени звуци. Двата потока от звуци са били обработени отделно и въпреки това – едновременно – от мозъците на хората, докато били будни. Нещо, което учените очаквали. Когато заспали обаче, нещата станали далеч по-интересни.

Записите продължавали да вървят, докато хората се унасяли в сън. Именно тогава обаче авторите на изследването забелязали, че мозъкът започнал да променя начина, по който обработвал двата потока. Първата голяма промяна настъпила в т.нар. tonic REM – дълбока фаза от съня, която обикновено не се асоциира със сънищата. На този етап от цикъла на съня обработката на нормалната реч била засилена в слуховия кортекс, което показвало, че мозъкът определя тези конкретни звуци като смислени и съответно – им обръща допълнително внимание.

Когато достигнали фазата от съня, в която обикновено сънуваме (phasic REM), обработката на нормалната реч от страна на мозъка била преустановена. Т.е. той умишлено филтрира звуците, които смята за смислени и съответно – които потенциално могат да ни събудят. Безсмислените звуци обаче се обработвали нормално, което вероятно означава, че те се смятат за фонов шум и не са заплаха за съня.

От дълго време знаем, че хората, които се намират във phasic REM, се събуждат по-трудно от тези, които са в tonic REM. Сега това ново изследване най-накрая успява да отговори на въпроса защо това е така. По време на tonic REM мозъкът следи активно за смислени звуци в заобикалящата ни среда, докато през phasic REM той ги игнорира, за да не попречат на сънищата ни.

Източник: IFLScience