„Кошмари на Елм Стрийт“ разказва за същество с бръсначи вместо ръце, което се крие в кошмарите на децата и ги разкъсва в съня им. Това определено не е филм, който бихте искали да е по действителен случай.

Е, имаме лоши новини. Всъщност до известна степен е. Режисьорът Уес Крейвън твърди, че идеята му хрумва, след като прочита поредица от статии в „Ел Ей Таймс“, посветени на млади и здрави бежанци от югоизточна Азия от мъжки пол, които пристигат в САЩ. Впоследствие, буквално от нищото и привидно без здравословни проблеми, „те извикват в съня си. И умират.“.

Броят на хората от югоизточна Азия, които умират по този начин, е бил притеснително висок през 80-те години на миналия век. След като през 1981 г. американските власти започват да следят тези случаи, са отчетени най-малко 117. Това е една от петте най-често срещани причини за смърт сред хмонгските популации в САЩ.

Медицинските власти започват да наричат случаите „синдром на азиатската смърт“, а по-късно – „синдром на внезапната и неочаквана нощна смърт“ (SUNDST).

„Във Филипините се казва бангунгут, в Япония – покури, в Тайланд – нещо друго – казва д-р Робърт Кирсшнер пред „Ел Ей Таймс“ през 1987 г. – Но всички се превеждат грубо по един и същи начин – кошмарна смърт.“

По това време мистерията придобива популярност сред жителите на САЩ, а медицинските власти нямат представа на какво точно се дължи тя.

„Знам от какво не са умирали – казва д-р Майкъл Макгий, съдебен лекар от окръг Рамзи, Минесота, пред „Ню Йорк Таймс“ във връзка с четири подобни случаи. – Не са починали, защото са били застреляни в главата, намушкани в сърцето; не са паднали от покрива; не са били отровени; направихме аутопсия на всеки един случай и не открихме нищо.“

„Не смятахме, че има нещо мистериозно, поне не и след като третата и четвъртата смърт настъпиха изключително бързо – добавя той. – тогава започнахме да се чудим.“.

Следващите аутопсии на 18 от жертвите установяват, че сърцата на всички са били уголемени и 17 от тях са имали дефекти в проводните системи, които инициират и координират контракциите на сърцето. Д-р Фридрих Екнер от Медицинския колеж към Университета в Илинойс, който е провел аутопсиите, казва пред „Ел Ей Таймс“, че сякаш „сърцата им са дали на късо“.