Знаем, че силната музика, работата в прекалено шумна среда и дори игрите могат да увредят слуха ни, но как точно се случва това?

Учените вече имат отговор. Те дори са открили потенциален начин да предотвратим самото увреждане.

Екип от университета в Питсбърг използва тестове върху мишки, за да установи, че силните шумове са свързани с рязко повишаване на нивата на цинка във вътрешното ухо, както по отношение на количеството, така и на разпространението му. Именно това разпространение на цинка, изглежда, уврежда клетките на ухото и нарушава комуникацията между тях.

Изследователите откриват също така, че някои лекарства могат да действат като гъби, за да „попият“ излишния цинк и да възстановят или защитят слуха. В крайна сметка един ден може да се наложи да пием таблетки преди рок концертите, за да предпазим ушите си.

"Тези резултати показват, че цинковата сигнализация е потенциална цел за предотвратяване и намаляване на загубата на слуха, предизвикана от шума", пишат изследователите в публикувания документ.

Цинкът, наред със своя специален "зареждащ" протеин, се среща в определени области на здравите кохлеарни власинкови клетки и спиралния лимб. Излагането на силни шумове води до свръхнасищане на тези две химични вещества в клетките.

С помощта на генетични промени и прилагане на лекарствени съединения изследователите успяват да намалят нивата на цинк в мишките, възстановявайки до известна степен загубата на слуха и осигурявайки известна защита срещу излагане на силни шумове.

Предстои още много работа, преди нещо подходящо за хора да бъде одобрено като безопасно и ефективно, но надеждата е, че ще може да се разработи лечение, което да се прилага преди или след излагането (например в спешното отделение).

"Генетичното или фармакологичното прекъсване на цинковата сигнализация насърчава възстановяването на кохлеарната система след шумова травма", пишат изследователите.

Знаем, че продължителното излагане на силни звуци може да доведе до загуба на слуха и че това е често срещан проблем. По данни на Световната здравна организация около 1,5 милиарда души по света живеят с някакъв вид загуба на слуха.

Ето защо в държавите има закони за носене на предпазни средства за уши на строителни обекти и затова много смартфони вече ви предупреждават, ако се опитвате да увеличите силата на звука на музиката, идваща от слушалките, до ниво, по-високо от това, което ушите ви могат да понесат.

С течение на времето могат да се развият проблеми като тинитус (непрестанно звънене в ушите), но настоящото проучване ни показва какво точно се случва и как бихме могли да се противопоставим на проблема.

Изследването е публикувано в PNAS.

Източник: Science Alert