Имате растение вкъщи? Крещи ли? Ако не се грижите добре за него, отговорът е най-вероятно „да“. Човешкият слух просто не може да долови тези звуци.

Ново изследване показва, че растенията могат да произвеждат ултразвуци. С тяхна помощ те предават информация за своето здравословно състояние.

„От по-стари изследвания знаем, че виброметри, прикачени към растенията, успяват да запишат вибрации“, казва проф. Лилах Хадани от Училището по растителни науки и продоволствена сигурност към Факултета по природни науки на “Уайз“. – Дали обаче тези вибрации се превръщат и в пренасяни по въздуха звукови вълни – в частност звуци, които могат да бъдат записани от разстояние? Нашето изследване поставя именно този въпрос, който е обект на дебат от много години насам.“

Изследването използва различни видове растения и ги излага на различни условия – например дехидратация или нараняване – за да установи дали това влияе на произвежданите от тях звуци. Специалистите поставят растенията в акустична кутия в близост до микрофони, способни да улавят и записват ултразвуци в честоти 20-250 килохерца (максималната честота, доловима от възрастен човек, е около 16 килохерца).

Тествани са предимно домати и тютюн, но са записани и звуците от пшеница, царевица, кактус и кощрява. Записите разкриват, че доматените растения, които в по-голямата си част не издават много шум, произвеждат ултразвуков звук, когато са дехидратирани, болни или наранени. Нещо повече, те издават различни звуци за различните проблеми.

Растенията издават звуци с честота между 40 и 80 килохерца, което е доста над това, което възрастното човешко ухо може да засече. Докато здравите растения издават по-малко от един звук на час, тези, които са подложени на стрес, произвеждат десетки шумове в рамките на същия период от време.

Това изненадващо откритие показва, че ако в дома ви има растения, които не обгрижвате с достатъчно любов, той може да се изпълни с крясъци. Вие просто не можете да ги чуете.

"В това изследване разрешихме един много стар научен спор: доказахме, че растенията наистина издават звуци! Нашите открития показват, че светът около нас е пълен със звуци на растенията и че те съдържат информация - например за недостиг на вода или нараняване", продължава Хадани. "Предполагаме, че в природата звуците, издавани от растенията, се засичат от намиращи се наблизо същества, като прилепи, гризачи, различни насекоми, а вероятно и други растения - които могат да чуят високите честоти и да извлекат съответната информация."

"Смятаме, че хората също могат да използват тази информация, ако разполагат с подходящите инструменти - например сензори, които съобщават на производителите кога растенията се нуждаят от поливане. Очевидно идиличното поле с цветя може да бъде доста шумно място. Само че ние не можем да чуваме звуците!"

Изследването е публикувано в Cell.

Източник: IFLScience