Хората, живеещи близо до натоварени пътища, развиват по-често деменция в сравнение с останалите, твърди публикация в медицинското списание Лансет, цитирана от Би Би Си.

При живеещите на разстояние 50 метра и по-малко от оживени пътни артерии, рискът от слабоумие се повишава със 7% и причината за това е замърсеният въздух, предава Мениджър Нюз.

"Замърсителите от въздуха попадат в кръвта и могат да предизвикат възпаление, което се свързва с болестите на сърцето. Същите вещества обаче  попадат чрез кръвообращението в мозъка и могат да предизвикат и неврологични проблеми“, казва Рей Коупс, един от съавторите на проучването.

Екипът учени е анализирал данните на 6,5 млн. жители на Онтарио на възраст от 20 до 85 г. За периода от 2001 до 2012 г. в щата са били регистрирани над 243 000 случая на деменция. След това медиците нанесли на картата местата, където хората с деменция живеят, обръщайки специално внимание на разстоянието от домовете им до пътищата със силен трафик.

Изводите: колкото по-далече от оживени артерии живеят хората, толкова по-малък е рискът да развия слабоумие. Ако разстоянието от домовете до пътищата е между 50 и 100 метра, допълнителният риск намалява до 4% над средното, при разстояния от 100 до 200 метра, процентът пада до 2%, а ако човекът живее още по-далече от пътя, този риск изчезва напълно.

Старческото слабоумие е едно от най-разпространените заболявания в света. Очаква се към 2050 г. броят на страдащите от деменция да нарасне от 44 до 135 млн. души. Годишно заболяването струва на страните по света 604 млрд. долара.